Izreke i ćutanje

Nađoh skoro jednu podebelu,staru knjigu izreka. Uvijek sam bila tip osobe koja voli doskočice i mudre misli i trudila sam se da ih što više zapamtim. Lijepe su izreke, cijenim ja njih kao i njihove najčešće nepoznate autore, ali… Ne odgovara svaka izreka svakom podneblju, ni svaka misao datom vremenu.

Zadesih se skoro kao jaranska pratnja frizeru mojoj dobroj drugarici. Uđemo mi tako u salon i odmah sa vrata čujem neku ženu kako govori djevojčici od nekih dvanaest godina da joj šiške neće odgovarati jer ima veliku glavu, a sa šiškma bi glava itekako porasla u obimu. Još ti i debela, bićeš ba još veća. Djevojčici podrhtava brada, crveni se i trepće okicama sve brže da slučajno koja suza ne bi pobjegla iz krupnih očiju. Dotična se odmah nakon našeg ulaska prebacuje na moju glavu. Salon pun, ona melje i melje, a svi šute.

“Eto znaš, duga kosa je bezveze, još toliko duga, užas. To čovjek nit pustit nit svezat. Ja ne znam što to bona nosaš, a vala ni muškarci to ne vole. Kaš se šišat? Jesil se to došla ošišat konačno? Znam ja curu dužu kosu od tebe ima, dužu! Kolko li ti šampona i vode potrošiš? Ne znam kako deveraš po ovoj žegi, ja ne bi mogla. Pletenice su mi seljačke skroz, samo još narodna nošnja i eto te u prošlom vijeku. A pleteš li kad kosu?Ruke jadna da te zabole dok to opereš. Hahaha jesil kad buhve dobila, hahaha… Tako bona kad su izbjeglice u Tuzlu došle, pletenice im do gu oću reć do zadnjice bile. Moja kćerka koja živi u Njemačkoj ima vala do ramena kosu. Skrati minimalno 30 cm ako ne i više…”

Nakon tih savjeta od 30 cm kažem dotičnoj da ona treba u struku minimalno 30 cm da izgubi, jer joj je stomak ispod uske, pamučne majice poprimio izgled tri poprečno poredane vekne hljeba. Gleda u stomak pa u mene pa se zajapurila, crveni se ko petokraka na glavi partizana, sikti i konačno procijedi da je danas demokratija na snazi i da je ona samo dobronamjerno rekla svoje mišljenje i dva poroda su iza nje, hej dva poroda su kriva za one tri vekne hljeba u području abdomena.

Demokratija jeste na snazi, draga moja teta, pravo na svoje mišljenje ima svako isto kao što i ja imam pravo da popljujem i tebe i to tvoje mišljenje. Šta mene briga šta muškarci vole. Što vole neka i nose na glavi. Julija Timošenko proglašena za vlasnicu najljepše frizure, de sad popljuji pletenice i daj im epitet seljakluka. Šta fali raseljenim licima (tako se te tvoje izbjeglice zovu u međunarodnom pravu)? Toliko novca se baci na nadogradnju, što li baš se pitam!? Sve djevojčice žele ponekad te famozne šiške. Dobro je kad pored tolikog stomaka vidiš tuđu veliku glavu (glava je bila sasvim normalne veličine). To je ono selektivno viđenje. Narodnu nošnju imam kod kuće, naravno. Ako na Oktober festu pola naših oblači tuđe narodne nošnje, šta fali mojoj, ovoj bosanskoj, ha?

Mora ona ići do banke, onako bez argumenata, iskrade se iz salona i nestade iza ugla. Mnogo pogleda mi uputiše one tihane ženice. Jedna konačno prozbori : ” Što si joj bona onako rekla? Nisi trebala. Ćutna zlatna. Sa budalama se ne treba raspravljati, tako se spuštaš na njihov nivo, tiha voda bregove valja…” I još mnogo tih nekakvih kvazi izreka kojima ljudi pravdaju svoje najveće kukavičluke.

Ćutnja jeste zlatna i primijenite tu pozlaćenost kada odajete tuđe tajne, kada prepričavate nečiju sramotu i širite tračeve i stvari koje vas se ne tiču. U ostalim slučajevima, pogotovo da odbranite nekoga, još ako je to dijete od dvanaest godina, dignite taj svoj jadni glas. Mnogo je zla načinjeno jer su fini (oni bez m***) ćutali. Teret m*** nije za svakoga. Teško je to, pogotovo na današnjem vaktu nositi, a i žuljaju druge vala.

I zapamtite, niz dlaku idite samo sebi, onda kada češljate kosu!

Objavio

rapunzelstar1

Ja sam jedna zlatokosa bosanka koja je odlučila opisati svoje djetinjstvo, uspone i padove i sve ono što me život naučio kroz priče. Tu sam da motivišem, nasmijem do suza, a ponekad i rasplačem. Moje priče su istinte jer pored ovoliko istine nemam kad da izmišljam, a i kad izmislim to će biti istina jer sam ja izmislila. Ostalo što vas zanima o meni pročitajte u pričama!

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s