Prirodne maske za kosu / Natural hair masks

FOR ENGLISH VERSION SCROLL DOWN!

Prije nego što opišem moje omiljene prirodne maske za kosu, ponoviću veoma važnu stvar što se tiče kose. Prije kupovine bilo kojeg proizvoda uradite test poroznosti. Ovaj test će pokazati šta vaša kosa zaista treba. Ne vodite se time ako je proizvod nekome pomogao da će i vama.

Uzmite jednu dlaku tek oprane kose na koju niste stavili balzam i potopite je u providnu čašu napunjenu mlakom vodom i ostavite sat vremena. Ako dlaka ostane na površini onda vam je potrebna hidratacija, ako pliva u vodi potrebna vam je ishrana, a ako je na dnu onda kosa treba rekonstrukciju.

Ecomedico maska za kosu sa medom je idealna za kosu kojoj je potrebna hidratacija. Ova maska dolazi u plastičnom pakovanju od 150 ml i sviđa mi se što ima zaštitni poklopčić pa je pogodna za putovanja. Preporučujem da masku ne vadite iz pakovanja metalnom kašikom već plastičnom jer med može da oksidira. Zbog teksture masku je poželjno promiješati prije upotrebe da bi se svi sastojci ujednačili.

Sastav: prirodni med, propolis, kokosovo ulje i ekstrakt koprive. Svi sastojci su prirodni i hair friendly. Nije mi jasno zašto je navedeno da je maska za oštećenu kosu kada bolje radi posao na nisko poroznoj kosi. Nisko porozna kosa nije oštećena, ali je problematična po pitanju zadržavanja vlage i zbog toga može djelovati nenjegovano i isušeno pa je ne treba tretirati kao oštećenu. Svejedno, maska radi svoj posao.

Kosa kojoj je potrebna dodatna hidratacija se svrstava u nisko poroznu kosu, a med i njegovi derivati su sredstva koje zadržavaju vlagu pa je zato ova maska idealna za nisko poroznu dlaku. Kosu operete malo toplijom vodom( ne vrelom već malo toplijom od mlake) da bi se kutikule otvorile, ne stavljate regenerator te kosu ostavite u peškiru da bi se upio višak vode. Nanesete masku na vlažnu kosu i ostavite da djeluje 30 minuta. Za ispiranje i daljnje pranje koristiti mlaku vodu. Kosu opet operete šamponom i stavite regenerator. Maska sadržava i kokosovo ulje koje je idealno za nisko poroznu kosu pa se zato poslije maske kosa ponovo opere šamponom. Nisko porozna kosa ne trpi ulja jer najčešće ostanu na dlaci i slijepe kosu. Kokosovo ulje je izuzetak u ovom slučaju, ali ja ipak operem kosu šamponom nakon maske.

Ljubitelji prirodnih sastojaka, poput mene, će biti zadovoljni ovom maskicom. Kosa je hidrirana, puna sjaja i prednost ovih maski je što mogu da se stave i na tjeme bez da dodatno zamaste kosu ili naprave neki drugi problem sa vlasištem.

Cijena: 10 KM

Kupovina: Možete naručiti OVDJE.

Sljedeća maska za nisko poroznu kosu je Angel Therapy sa medom i uljem makadamije. Dolazi u plastičnoj ambalaži od 350 grama i miriše veoma lijepo. Tekstura je srednje gustine i lako se nanosi na kosu. Ovo je klasična hidratantna maska domaće proizvodnje i mnogo mi se dopala. Ispod poklopca je zaštićena folijom koju skinete pri nanošenju maske. Nanosi se na mokru kosu i prema upustvima proizvođača drži se 10 minuta. Moj prijedlog je da je držite na vlažnoj kosi barem 30 minuta jer se hranjivi sastojci bolje iskoriste. Namažete kosu maskom, umotate u punđu i stavite plastičnu kapu. Toplota potpomaže boljoj apsorpciji hranjivih materija. U ovu masku slobodno možete dodati i kašikicu glicerina i to je pun pogodak kada je dubinska hidratacija u pitanju. U postu o farbanju kose sam pisala kako i koje maske koristiti prije i nakon farbanja i mislim da je ova maska dobar izbor za hidrataciju. Na ambalaži je istaknuto da se maska može stavljati i na tjeme, ali to ne preporučujem jer time samo džaba trošite proizvod.

Cijena: 15 KM

Kupovina: Možete naručiti OVDJE.

Bellen maska za kosu je prirodna maska obogaćena uljima i ima finu, kremastu strukturu. Dolazi u plastičnoj ambalaži od 150 ml. Sastojci nisu navedeni na ambalaži. Lako se nanosi i na veliko iznenađenje lako i ispire. Miriše na ružu. Najbolje ju je koristiti na suhu kosu i nanijeti par sati prije pranja kose. Ova maska je za srednje poroznu kosu i na tom tipu kose najbolje radi svoj posao. Ovaj tip kose ima blago odignute kutikule dlake koji veoma lako primaju hranjive komponente iz ulja pa je ova maska pravi izbor. Kod nisko i srednje porozne kose trebaju se izbjegavati teška ulja poput ricinusovog i maslinovog, a ova maska ih ne sadrži. Maska bogato nahrani kosu, daje lijep sjaj i mekoću.

Cijena: 15 KM

Kupovina: Može se naručiti OVDJE.

Visoko porozna kosa je veoma komplikovana za održavanje. Kutikule su mnogo podignute, strše i pune su rupica. Ovaj tip kose lako prima vlagu ali je lako i otpušta pa kosa djeluje veoma neuredno. Kosa je bez sjaja, lako se lomi i puca i oštećenja su veoma vidljiva. Poroznost se može naslijediti ali i steći. Stiče se pretjeranom upotrebom pegle, fena, farbanjem, blajhanjem i ostalim mučiteljskim postupcima. Ovaj tip treba proteine, teška ulja poput ricinusovog i maslinovog, keratinske sprejeve pa čak i pakovanja sa silikonima da bi kosa izgledala barem pristojno.

Angel therapy maska sa uljem kanabisa, keratinom i hijaluronom je jedna od najprirodnijih maski za ovaj tip kose. Nanijeti masku na opranu kosu i isprati nakon 10 minuta (preporučujem da je ipak držite 20 minuta). U pola litra vode staviti 3 kašike jabukovog sirćeta i isprati ovim kosu. Koristiti ovo uvijek kao završnicu. Sirće je poznato po tome da spušta kutikule pa je idealno za ovaj tip kose. Sa ovim tipom kose treba imati mnogo strpljenja i kvalitetnih proizvoda naravno. Ovu masku koristiti jednom u 15 dana kod visoko porozne kose.

Može se kupiti: OVDJE

Niskoporozna kosa treba i druga pakovanja osim hidratantnih ali ipak u hidratantna najviše uložite jer je potreba za njima najveća. Ovaj tip kose treba jednom mjesečno ulja (kokosovo, makadamija) koje možete nanijeti na kosu i pustiti da prenoći ili pak koristiti neku hranjivu masku jednom mjesečno. Proteinska pakovanja ovoj kosi su potrebna u malim količinama i preporučujem njihovu upotrebu jednom mjesečno ili svakih 40 dana. Umiju da odrvene niskoporoznu kosu ali su ipak potrebni.

Srednje porozna kosa je često i kosa sa minimalnim do srednjim oštećenjima. Najviše voli ulja i hranjive maske koje treba rotirati sa proteinskim. Hidratacija joj je potrebna jedan do dva puta mjesečno. Uložite u dobru hranjivu masku i ulja. Preporučujem ovaj postupak:

  • Prva sedmica – stavite ulje i pustite da prenoći
  • Druga sedmica – hidratantno pakovanje
  • Treća sedmica – proteinsko pakovanje
  • Četvrta sedmica – hidratantno pakovanje
  • Peta sedmica – hranjiva maska

Visoko porozna kosa kao što sam opisala je veoma problematična kosa i najviše su joj potrebna proteinska pakovanja. Ovaj tip kose je najbolje njegovati kombinovanim maskama (sadrže ulja i proteine), teškim uljima i povremeno hidratantnim pakovanjima. Dlaka ovog tipa je jednostavno željna svega. Stavite ricinusovo ulje ili shea butter na kosu i ostavite da prenoći. Operite kosu, isperite sa vodom u koju ste stavili sirćeta i nanesite keratinski sprej (o leave in proizvodima ću više pisati u narednom postu). Sljedeće pranje nanesite kombinovanu Angel therapy masku i držite 20 minuta. Ovaj tip kose je najbolje prati jednom sedmično pa se navedeno odnosi na dvije sedmice njege. Naredne sedmice uraditi dubinsku hidrataciju i nakon toga opet nanijeti keratinski sprej. Četvrta sedmica je rezervisana za kombinovanu masku koju koristite na navedeni način. I naravno još jedna bitna napomena, ne očekujte rezutate ako i dalje maltretirate kosu.

ENGLISH VERSION

I love hair and I am very dedicated person. It took years to find the right things for hair. So before you start with hair journey, do the porosity test. I wrotte about it but I am going to repeat.

Wash your hair just with shampoo and take one pile and put it in transparent glass of water. Wait for 2 hours. If the pile is on the surface of water you need hydrating mask (little bit demidged hair or healtly hair). If it is in the middle of glass your hair is middle demidged and you need nutritive mask. If the pile is on the bottom your hair needs proteins. Every hair needs everything but when you recogneese the needs you can invest more in that what your hair really needs. Some product can be great for one person and when you take it, you do not get wanted results. So do the porosity test.

Ecomedico hair mask with honey and cocnut oil is one great natural mask for hydration. The plastic ambalage contains 150 ml of the product and I recommend to mix it with plastic spoon before use. Never use metal spoon when you deal with honey.

Ingridients: honey, propolis, coconut oil and neetle extract. All ingridients are hair friendly and natural. It writtes that the mask is for demidged hair and I think this mask is one of the best for low porosity hair. This type of hair is not demidged but it can make problem becouse it tends to repel water and that can make your hair look dry and messy. Whatever, this mask works. If you are natural product lover so as I, you will enjoy this product.

Wash your hair with warm water (not to warm but little bit warmer than lukewarm. Put this mask on the hair and leave it for 30 minutes. For further washing use lukewarm water. Rinise out the mask and wash your hair with shampoo and conditioner. Why? Becouse coconut oil is one ingridient and it can make your hair oily. This mask you can use for scalp too. When you treat low porosity hair with an oil (put just oil on the hair) it can happen after washing that oil sits on the pile and makes the hair look so oily and without life. But you can use coconut and macadamia oil once or twice a month.

Price: 10 KM / 5 dollars

Order: HERE

Next great mask for low porosity hair is Angel Therapy with honey and makadamia oil. The amballage is plastic and contains 350 ml of the product. It is classic hydrant mask as you can see on the photo bellow. On the amballage writtes that you should hold it on the hair for 10 minutes but I use it at least 30 minutes mixed with one spoon of glycerine. Wash your hair and put this mask on it and wrap it. Use plastic wrap becouse temperature helps in this proces. Rinise out after 30 minutes and wash your hair with shampoo and use conditioner. I wrotte about hair dye and the best products before and after dyeing so you can use this mask in step “deep conditioning”. I do not put the mask on the scalp so do not do it. Masks are not for scalp.

Price: 10 dollars

Order: HERE

Bellen mask is one great natural hair mask. It is made of different oils and it is 100 % natural. The emballage contains 150 ml and the consistens is creamy. It is easy to apply and easy to wash, smells as roses. Best is to use it few hours before washing on dry hair. The middle porosity hair is healtly/middle demidged and oils have the biggest benefit for this type. Avoid oils as olive and castor becouse they are heavy, difficult to penentrate and not wealtly for low and middle porosity hair. This mask makes your hair soft and shiny.

Price: 8 dollars

Order: HERE

High porosity hair is very complicated to handle. This hair needs everything. The cuticuls are raised and punctured. It is easy to moisturise this type but it reveals water so fast and the hair looks messy. The weather changes have big influence on this type too, so it makes the care more complicated. Well, the porosity like this can be inhereted or you can make your hair high porosity with chemical treatments, dyeing, using curly iron and hair dryer. This hair needs heavy oils as olive oil, castor oil, shea butter, proteins, keratine spray even silicons to look OK.

Angel therapy mask with cannabis oil, keratine and hyaluron is perfect for this type. Wash your hair with shampoo, put the mask and wash out after 10 to 20 minutes. It will give amount of proteins to your hair. In 250 ml of water add 3 table spoons of aplle cider vinegar and this should be the finish in hair washing. Do not rinise this out. Use the Angel therapy mask once in 15 days and apple cider vinegar after every washing. It will make your cuticules lower.

Order: HERE

Every hair type needs everything. Low porosity hair needs deep conditioning more than anything so I repeat, invest in that. The protein mask you should use just once in 40 days and leave it on hair just 10 minutes becouse they can make your hair look “wooden”. The oils can not penentrate well in this hair type so use coconut oil once a month, leave it overnight or mix it with nutritive mask.

Middle porosity hair needs nutritive and protein masks so you should rotate it and I will writte how.

  • first week – put coconut oil on the hair and leave it overnight
  • second week – deep conditioning
  • third week -protein mask
  • fourth week – deep conditioning
  • fifth week – nutritive mask

High porosity hair is so complicated to treat as I said. The hair care for it needs good combinated masks as BiosLine (oil +proteins), deep conditioning and heavy oils. Put the oil on hair and leave it overnight. This hair loves castor and olive oil. Wash your hair and finish with apple cider vinegar mixed with water. Put keratine spray and do not rinise out. For next washing use Angel therapy mask with keratine and wash out after 20 minutes. If you have this type wash your hair just once a week. Next washing (next week) do the deep conditioning. And in one week put Angel therapy combinated mask again. If you want results avoid hair dryer and high temperatures. Be conisitent and patient. Next post will be about leave ins for different hair types.

Objavio

rapunzelstar1

Ja sam jedna zlatokosa bosanka koja je odlučila opisati svoje djetinjstvo, uspone i padove i sve ono što me život naučio kroz priče. Tu sam da motivišem, nasmijem do suza, a ponekad i rasplačem. Moje priče su istinte jer pored ovoliko istine nemam kad da izmišljam, a i kad izmislim to će biti istina jer sam ja izmislila. Ostalo što vas zanima o meni pročitajte u pričama!

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s