Halo efekat

Koliko puta smo čovjeka osudili na osnovu samo jedne karakteristike? Tetovaža reče da si loš, kravata da si gospodin, krava da si seljak, šta ti nije jasno? U srednjoj školi sam saznala da su stručnjaci ovaj fenomen krstili imenom halo efekat. Odmah sam se sjetila jedne rupe bez dna u obrazovnom sistemu koja na pravi način oslikava ovaj efekat.

Mi djeca od osam godina, učiteljica iskusan prosvjetni radnik, u narodu bi za nju rekli da je baš raja, drži nam predavanje o pravdi i svim nijansama nepravde. Fino priča, majke mi, načitana žena pa sve te floskule ubrzo nađoše put do naših dječijih logika. Kaže suprostavite se nepravdi i ja, vječiti pobunjenik, odlučim ubuduće biti pravedna. Slagali se ti postulati sa moji horizontima. Decembar, paketići podijeljeni, nastupa ona moja učiteljica sa temom zaključnih ocjena. Čita ona tako nama kakvi smo po njenoj procjeni i ja se odlučim tu malo umiješati. Ustanem i pitam kako je zaključila ocjene iz muzičkog kad ni pjesmice nismo otpjevali, osim one dvije za dan državnosti? Zašto većina dječaka koji imaju dva iz matematike automatski imaju i tri iz fizičkog? Falila mi je tu riječ kriterij, da je pitam po kojem je kriteriju zaključila ocjene ali nisam znala da se taj lenjir za mjerenje i upoređivanje zove kriterij pa sam i bez te riječi nekako postavila pitanje. Znači, ako imaš petice iz matematike, bosanskog i poznavanja prirode i društva odlikaš si, fizičko, likovno i muzičko su bakšiš petice koje se podrazumijevaju kad si odličan, a ako nemaš onda je veoma teško da ćeš uprkos svim naporima ovog svijeta ikad biti odličan. Pitam je lijepo gdje je ona pravda kojom nas je nadojila, onako savjetodavno i roditeljski? Pogleda me preko onih uskih i veoma debelih naočala čudnog oblika, parkiranih na pola nosa i reče da ovaj put nisam zaslužila sve petice pa mi iz prirode i društva dade četvorku, sveska mi kao nije uredna. Čuj sveska mi nije uredna, a ja baš kreativan tip, da mi sad samo instagram profil vidi. Kaže ako znam bolje od nje da sjedem na njeno mjesto i ja budem učiteljica. Fina joj je to ideja, kud budala ne prihvatih.

Poruka shvaćena. Ali, ljudi moji, kako sam se ja samo osjećala moćno tih par minuta iako mi je falila ona riječ kriterij. Svaki osjećaj samopouzdanja od tada ja mjerim onim osjećajem kada je trideset i neki par okica gledao u mene kao u mini Boga kako od učiteljice tražim pravdu. Eto toliki sam ja frajer tad bila u svojim i u očima mojih drugara. I svidjelo mi se to bez obzira na posljedice s kojima sam se nosila još dugo vremena.

Ovo nasljeđe halo efekta imaju i današnje generacije. Tu se obrazovni sistem nije nimalo promijenio. Ovako još uvijek ubijaju naše talente, prava i racionalno rasuđivanje od malih nogu. Suprostavljanje autoritetu i danas ima dalekosežne posljedice i za isto je bilo potrebno imati veoma razvijena dva organa koja počinju sa slovom M, jedan za razmišljanje drugi za usuditi se. Halo efekat odnesen iz školskih klupa u odraslu dob izgleda ovako: ako si proračunat, uz to i lijepo pričaš pa makar i manipulisao i laži tarlakao, ako poznaješ pravo društvo onda je sasvim prirodno da si odličan. Drugi će za tebe pjevati, krečiti i raditi fizičke poslove. Oni su dobrice, odlični ionako nikad neće biti. Imaće doduše svi onu jednu peticu iz vjeronauka jer nam u ovakvim uslovima samo Bog i može pomoći. A možda onaj sa početka i nije seljak, možda je krava bila tuđa? A tetovaža kod onog ološa zalijepljena? Nije ni bitno, ionako smo ih već na početku osudili.

Objavio

rapunzelstar1

Ja sam jedna zlatokosa bosanka koja je odlučila opisati svoje djetinjstvo, uspone i padove i sve ono što me život naučio kroz priče. Tu sam da motivišem, nasmijem do suza, a ponekad i rasplačem. Moje priče su istinte jer pored ovoliko istine nemam kad da izmišljam, a i kad izmislim to će biti istina jer sam ja izmislila. Ostalo što vas zanima o meni pročitajte u pričama!

2 misli o “Halo efekat”

  1. Tekst je fantastičan i oduševljena sam njime. Nažalost mnogi danas druge osuđuju na osnovu nebitnih stvari i nečega što zapravo uopšte ne definiše čovjeka. I taj čovjek što ima kravu, pa čak i da živi na selu, je možda inteligentniji od mnogih obrazovanih ljudi. I taj sa tetovažom je možda pošteniji čovjek od nekog lika u odijelu, s kravatom. Isto i školski sistem tu igra veliku ulogu i tu si sve tačno rekla. Kapu skidam, svaka čast.❤️❤️❤️

    Sviđa mi se

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s