Novembre, prodaješ li i ove godine maglu?

Novembre, hladni oče svojih trideset dana, došao si na stranice kalendara kao neželjeni gost i opet tražio razloge svog postojanja među ogoljenim granama. Prodaješ li i ove godine maglu, cjenkajući se našim osjećanjima, inače vidno poljuljanim u ovo doba godine? Nemoj mi se, molim, te i ove godine braniti pokojim kasnojesenjim cvijetom. Znaš da ne volim cvijeće iz principa, znaš li ti to? Zbog cvijeća sam uvijek imala neke probleme. Kada smo se kao djeca igrali, lopta je uvijek pronalazila put do cvijeća i izazivala salve psovki komšija kojima je cvijeće bilo za nijansu draže od našeg djetinjstva. Nismo razumjeli zašto im smeta naša graja i nije nam bilo jasno zašto jedva čekaju da nam daju koju vaspitnu i ocvikaju nas igrom zanesene roditeljima. Danas su ostala ta dvorišta u cvijeće zavijena. Sada se žale što nema djece, a bušili su nam lopte i provocirali suze svojim stavovima. Drago nam je da vam falimo. Kad ste nas tjerali što dalje od svog dvorišta niste razmišljali o tome kako nam možete zgaditi nedužno cvijeće i priuštiti obilne batine kod kuće jer se u ono doba moralo biti dobar kad si dijete. E moj novembre, prerastoše se ta vremena. Cvijeće me rasplakalo još mnogo puta, a najčešće onda kada ga nisam dobila za Dan žena i Valentinovo pa mi ga zato nemoj ni ti poklanjati, molim te. Nisam ja željna cvijeća, ja hoću sunce pa ću onda sama cvjetati, a ti mi to uskraćuješ.

Kako te, novembre, nije sramota da i ove godine na samo dva dana dovedeš majci u zagrljaj djecu zalutalu na poslovima po Evropi? Zar nam treba Dan mrtvih da bi nam kuće opet malo živnule i napunile se dragim ljudima? I odvedeš nas na groblja, novembre, rasplačeš nas kao da nam suza nije dosta. Može ti se i ove i svake naredne godine. Tvoj dah miriše na svijeće. Mrzim i njih da znaš. 1993. godine je pazuh rata mirisao na te iste svijeće. I kada si mračio naše domove te godine, patila sam svoje dječije oči gledajući svijeću i sanjajući neke slatkiše. Od tada mi ni na rođendanskoj torti svijeće nisu dobrodošle. Neću da mi unose vonj rata u kuću. I kupimo obične svijeće i lampinjone, raznih boja i veličina, ima ih na svakom ćošku i u svakoj prodavnici. Novembar ih naruči. Uz njih se uzme i cvijeće, ono koje iz principa nešto ne simpatišem i noge se zapute na groblje. Pokušavamo se malo u mislima opravdati našim pokojnicima, a ni živima ne stižemo dati dovoljno ljubavi. I miriše groblje na novembar i posjete. Meni miriše i na rat koji me natjerao da preko noći uz tanku svijeću odrastem. Preli se duša suzama kao kafanska čaša u rukama starog pijanca koji traži izgubljeni smisao života na njenom debelom dnu.

Nemoj mi se, molim te novembre, iskupljivati kišama. Nema moje srce oluke za tvoje hladne kapljice. Mene i topla voda iz tuša otkotrlja uzvodno od suza, znaš? Ne šalji mi ni snijeg, nisam spremna za pahulje i nemam živce za pravljenje Snješka, a iskreno da ti kažem fali mi i ona crvena šerpa sa tufnama da mu stavim na glavu, a bez nje to nije to. Moj Snješko ima visoke modne kriterije. Misli i na mene. Čak ni čizme nisam stigla kupiti, a i jakna mi je potanka za tvoja raspoloženja. Obraćam ti se potpuno nespremna i nesretna.

Nego novembre, hajde da se mi lijepo dogovorimo. Prokrijumčari mi koju zraku sunca između magle i mraza, da mi ugriju onu stranu lica koja se vidi iz profila sa prozora ujutro dok pijem kafu. Ne uvlači mi se pod debelo ćebe već se sakrij među opalo lišće pa da se igramo žmire kao stari drugari. Hoću nove uspomene! Dosta mi je više onih sjećanja koja stanu u šolju vrelog čaja na Trgu Slobode u Tuzli jer su mi otišli daleko svi oni s kojima sam taj isti čaj pila zato mi pokloni zalihe boja kojim ću se boriti protiv sivila života kada me stignu sjećanja.

Objavio

rapunzelstar1

Ja sam jedna zlatokosa bosanka koja je odlučila opisati svoje djetinjstvo, uspone i padove i sve ono što me život naučio kroz priče. Tu sam da motivišem, nasmijem do suza, a ponekad i rasplačem. Moje priče su istinte jer pored ovoliko istine nemam kad da izmišljam, a i kad izmislim to će biti istina jer sam ja izmislila. Ostalo što vas zanima o meni pročitajte u pričama!