Povratak u prošlost kroz Dragunju

9. novembar 2019. godine

…i pronađoh juče novembar pred jednom starom kućicom. Častio me kišom, a ja vas jednim kratkim tekstom i nekim slikama do kojih me odvela juče novembarska znatiželja.

Sretoše se dušom prošlost i novembar u jednom malom mjestu udaljenom od Tuzle nekih dvadesetak kilometara. Tog su se dana morale dobro napregnuti nosnice da se ustanovi da li dominira u zraku miris prošlosti ili miris jeseni. Razblaži prošlost novembru magle puno srce i uvede ga pod jednu drvenu verandu da prozbore o njenoj mladosti i njegovom još uvijek neopalom lišću. Smijali su se ta dva stara poznanika kapima kiše koje su vrtoglavo kvasile zemlju koja se nekada zvala dvoriše i gazila dječijim čizmicama. Nije rekla novembru da je boli svaka kapljica koja prolazi kroz otvor na krovu gdje je nekad bila crepka koja je spala i koju niko nije vratio na mjesto. Sama je vidala svoje rane tako što je hvatala kapljice koje su se cijedile niz zahrđali oluk stavljen kada je ona bila mnogo mlada i umivala staro lice ljubavlju zavičaja. Odlučili su obići sva mjesta gdje prošlost provodi svoje penzionerske dane. U nekim dvorištima se novembar već razlio po isprepletanim divljim travkama koje dugo nije pokosila ljudska ruka pa su se zajedno divili bojama jeseni. Bili su prelijepi zajedno iako kiša zna do protrulih, drvenih greda da zaboli. Znaju oni da se na kraju sve ionako svede na uspomene i slike koje napravi juče jedna slučajna prolaznica omađijana novembrom i zaljubljena u starine.

Objavio

rapunzelstar1

Ja sam jedna zlatokosa bosanka koja je odlučila opisati svoje djetinjstvo, uspone i padove i sve ono što me život naučio kroz priče. Tu sam da motivišem, nasmijem do suza, a ponekad i rasplačem. Moje priče su istinte jer pored ovoliko istine nemam kad da izmišljam, a i kad izmislim to će biti istina jer sam ja izmislila. Ostalo što vas zanima o meni pročitajte u pričama!