Put do duge i zdrave kose 1.dio

Svaka osoba želi imati lijepu i zdravu kosu. Ovo nije lak zadatak i ponekad je veoma teško pronaći prave proizvode i shvatiti kakve su zapravo potrebe kose jer je svaka dlaka različita i izložena različitim uticajima. U nastavku možete pročitati moju rutinu u njezi kose, a očekuju vas i provjereni recepti za brzi rast kose! Rezultate hair care rutine koja slijedi u nastavku možete očekivati već nakon mjesec dana.

  • Češljanje – Kosu češljam ujutro i naveče pred spavanje. Ovo je sasvim dovoljno da bi kosa izgledala uredno, da se odmrsi i da se prirodna masnoća ravnomijerno rasporedi. Spavam na prostoj pamučnoj jastučnici koju mijenjam jednom sedmično.
  • Pranje kose je posebna priča. Prije pranja obavezno počešljati kosu. Nikad ne češljam mokru kosu. Moja kosa je masna na tjemenu, a suha na vrhovima. Prije sam kosu prala jednom sedmično. Peti dan je bila u užasnom stanju, masna, ljepljiva i spljoštena. Sada kosu perem dva puta sedmično, s tim da između dva pranja bude razumna razlika (3 dana). Svaki tip kose ima različite potrebe pa je veoma teško sugerisati univerzalni šampon. Ja kombinujem kada su šamponi u pitanju i uvijek koristim one bez silikona jer silikoni nisu dobrodošli u proizvodima koji idu na tjeme ili blizu tjemena. Koristim Aromatica šampon za rast kose i stavljam ga samo na tjeme. Može isušiti kosu stoga mi nije potreban na dužini, a na ovaj način štedim proizvod. Koristim ga dva mjeseca pa napravim pauzu od pet mjeseci. Za dužinu koristim BiosLine šampone. Njih također koristim i kada pravim pauzu od Aromatice. Blagi su, imaju dobar sastav i ne sadrže silikone. Ako sebi ne možete zamisliti da koristite istovremeno dva šampona, vrijeme je da probate. I meni je ovaj savjet djelovao nemoguće, ali sam se navikla. Uvijek prvo blago izmasiram tjeme jagodicama, onda na dlan ispem drugi šampon, rasporedim ga u rukama i nanesem na dužinu. Ima više vrsta BiosLine šampona pa se biraju po tipu i stanju kose. Kosu sušim tako što je ostavim u peškiru pola sata da se upije višak vode (koristim najobičniji peškir) onda je pustim da se sama suši. Tokom tog sušenja uradim puno toga (popijem kafu, napišem post, peglam…) pa mi ne bude nimalo naporna ta zbrka oko sušenja koje traje čitavu malu vječnost.
  • Hronogram kose je za mene jedan od najvažnijih segmenata kada je njega kose u pitanju. O njemu sam pisala OVDJE. Veoma je važno da svaki dio hronograma odradite na opisani način, da ne preskačete faze i najvažnije od svega da izbjegavate izvore toplote za vrijeme tromjesečnog hronograma. Nakon tri mjeseca posjetite frizera i ošišajte dio kose koji ni hronogram nije mogao oporaviti. Da biste održali kosu lijepom i zdravom najbolje je da se i dalje držite hronograma.
  • Šišanje – Jedno od najčešćih pitanja koje mi postavljaju ljudi je upravo kada sam se zadnji put šišala. Šišam se dva puta godišnje i uvijek osiječem samo 1 cm, tek toliko da moja kosa dobije pravilan oblik. Razmak između dva šišanja je nekih 8 mjeseci. Savjete tipa treba se šišati svaki mjesec pa svaka dva mjeseca pa svake osme sedmice slobodno preskočite. To je frizersko “dođi mi što prije da ti uzmem novac” i takvi savjeti važe za muškarce koji žele održavati oblik i dužinu svoje kose, a za žene ovo pravilo ne vrijedi pogotovo ne za one u fazi puštanja kose. Kosu održavam hronogramom i uvijek ga hvalim i pominjem tako da uz dosljedno praćenje hronograma nećete imati nikakav problem sa ispucalim vrhovima i kosom koja liči na metlu.
  • Rast kose- Kosa raste u prosjeku nekih 1.5 cm mjesečno (12-15 cm godišnje). Moja kosa je duga više od 120 cm i puštam je od 2008. godine. U periodu 2008. – 2019. sam imala tri značajnija šišanja. Prvo šišanje 2011. i tada sam osjekla 30 cm ispucale kose, drugo šišanje 2015. godine kada sam osjekla 20 cm zato što mi je kosa bila stepenasta, a ja sam željela ravnu i treće šišanje prošle godine kada je frizerka malo na svoju ruku skratila nekih 15 cm koje je koje je smatrala viškom. Imala sam čak i fazu kada se kosa nije micala sa određene dužine, a vrhovi su postajali sve tanji i oštećeniji. Kada je rast kose u pitanju postoji jedno zlatno pravilo: Hraniti tjeme i stimulirati rast i očuvati dužinu zdravom pomoću hronograma. Izabrati adekvatan šampon za rast kose (Aromatica, BiosLine za rast) i koristiti ga na način propisan na ambalaži. Šamponi ove vrste se ne koriste čitavu godinu. Prije pranja kose nanijeti na tjeme (samo na tjeme, ne na dužinu) sljedeću mješavinu ulja: jedna kašikica kokosovog ulja, pola male kašikice ricinusovog ulja i pet kapi Aromatica eteričnog ulja smilja. Blago zagrijati i umasirati u tjeme. Držati na kosi najmanje 2 sata, a možete ostaviti i preko noći. Ovo je jedan od najboljih recepata za rast. Što se tiče nanošenja ulja na dužinu o tome sam pisala u hronogramu u dijelu ishrane dlake. Osim ova dva stimulansa postoje i razne vrste tonika od kojih mi se najbolje pokazao Weledin tonik. Preporučuje se nanošenje tonika dva puta dnevno i ovo je moguće ako imate zaliske ili alopeciju areatu pa na tome dijelu da popravite kosu, ali za čitavo tjeme ovo je prosto nemoguće jer tonik dolazi u bočici od 100 ml i trebaće vam litri i litri, a nije zdravo imati mokru kosu dva puta dnevno jer se tonik mora sam sušiti. Umjesto toga preporučujem da drugi dan nakon pranja kose nakapate tonika na plastičnu kašiku i lagano prstima umasirate tonik na tjeme. Ovako ćete kontrolisati rasipanje proizvoda. Nemojte prati kosu dva dana nakon nanošenja tonika. Uz ova tri stimulansa rasta rezultati neće izostati.
  • Farbanje kose je postalo naša svakodnevnica. Ako nemate sijedih pokušaću vas nagovoriti da se ne farbate jer ćete nakon tridesete imati svakako tu obavezu. Ali ako se već farbate znate kako farba djeluje i kako isuši kosu. Sedmicu dana nakon farbanja kosa izgleda fantastično, a poslije se već počinje pretvarati u slamu bez sjaja sa izrastom koji odudara i cjelokupni dojam koji se nosi na glavi izgleda isprano i jadno. Većina žena pokušava uštediti novac i vrijeme što je opravdano, ali tu nastaje problem. Farbanje ne vrši frizer i kupuju se farbe jer vam se sviđa kako izgleda boja kose na djevojci sa kutije, slavnoj ličnosti ili na nekome iz naše okoline. Cijene farbi variraju i tu uštedite 5 KM i dobijete slamu na glavi. Zato birajte skuplje farbe (L’oreal farbe bez amonijaka, BiosLine) u koje ćete dodati par kapi Aromatica ulja od smilja koje održava mladost kose. Par dana pred farbanje uradite rekonstrukciju (opisana u hronogramu), ni slučajno ne stavljajte gel, lak, leave-in niti bilo kakvo drugo sredstvo za stilizovanje i pustite kosu par dana da se isprlja. Sredstva za stilizovanje ne se slažu sa farbom i desi se niz hemijskih procesa kojim možete dobiti iscicanu kosu tako da vam to uvijek bude na umu. Farba duže traje kada se nanese na prljavu kosu. I nakon farbanja uradite rekonstrukciju. Ovo je veoma važno. Nakon farbanja krenite sa hronogramom od početka i zaboravite na suhe i ispucale vrhove.
  • Frizure (peglanje, feniranje, uvijanje, visoke punđe) vas mogu koštati lijepe kose. Nemojte se voditi slavnim ličnostima i njihovim wow frizurama jer su to papreno plaćeni umetci u koje su upleli prste vrhunski stručnjaci. Baš je lijepo imati top frizuru u petak naveče i svakog petka naveče, ali šta je sa ostalim danima? Da li je jedna veče u sedmici vrijedna uništavanja i spaljivanja kose? Nekad jednostavno nećete imati vremena za maskiranje pa će vam jedino preostati da nosite vunu na glavi koju je skoro pa nemoguće dovesti u red zato prestanite na vrijeme i krenite sa pravom njegom.
  • Samopouzdanje raste sa ljepotom kose. Kada je kosa u pitanju trendovi padaju u vodu. Ne dozvolite da vam neko nametne papagaj boje, šiške, sombre, ombre i druge izvedbe. Svi mi znamo koja nam boja najbolje stoji i sasvim je logično da uvijek želimo biti u najboljem izdanju. Ako se želite igrati i isprobavati preporučujem da to ne radite baš na glavi. Duga, ravno ošišana kosa je uvijek u modi i tu nema greške. Ako ste kovrdžave njegujte kovrdže jer niste ni svjesne koliko ste lijepe i nemojte ići protiv njih. Prihvatite svoju posebnost.

Objavio

rapunzelstar1

Ja sam jedna zlatokosa bosanka koja je odlučila opisati svoje djetinjstvo, uspone i padove i sve ono što me život naučio kroz priče. Tu sam da motivišem, nasmijem do suza, a ponekad i rasplačem. Moje priče su istinte jer pored ovoliko istine nemam kad da izmišljam, a i kad izmislim to će biti istina jer sam ja izmislila. Ostalo što vas zanima o meni pročitajte u pričama!