Ulje smilja za kosu

Smilje je veoma posebna biljka koja zahtijeva specijalne uslove pa kao takva pruža neobične dobrobiti. Od ove biljke se dobija ulje koje sam usput otkrila i koje me oduševilo. Naime, radi se o eteričnom ulju što znači da se ovo ulje ne koristi samostalno već da se miješa sa ostalim ljekovitim sastojcima. Izdvojila sam neke provjerene recepte koje sam probala.

  1. Za rast kose– Uzeti jedan čist i suh stakleni galon. Do polovine ga napuniti rastopljenim kokosovim uljem. Kokosovo ulje istopiti na laganoj temperaturi i nikad na direktnoj vatri. Najbolje ugrijati vodu i na paru staviti posudicu u kojoj je ulje. Brzo se istopi. Usuti ga u galon, dodati tri supene kašike ricinusovog ulja i dvadeset kapi eteričnog ulja smilja. Dobro izmiješati i čuvati na tamnom i hladnom mjestu (može i u frižderu). Prije kupanja ulje rastopiti na opisani način, nanijeti na tjeme (samo na tjeme) i držati najmanje dva sata. Ovo raditi jednom do dvaput sedmično. Prve rezultate ćete vidjeti nakon mjesec dana. Kosa raste kao luda. Veoma važno je biti disciplinovan kada je rast kose u pitanju.
  2. Farbanje kose kanom– Kana je biljka i njeno korištenje ima mnoge dobrobiti za zdravlje kose. Postoji mnogo različitih kana i potrebno je prilično poznavanje ove biljke da bi se dobili optimalni rezultati. Kana ne daje rezultate odmah i potrebno je više puta ponoviti postupak jer se kana lijepi na dlaku (oblaže je) i postupno farba i čini debljom. Eagle kana ofarba kosu nakon prve primjene, ali ovo nije sasvim prirodna kana i ima dosta hemijskih derivata koji fiksiraju samu boju. O štetnosti njenih sastojaka ću pisati drugom prilikom. Bez obzira koju kanu koristite važno je da je pripremite i koristite na pravilan način. Priprema: Skuhati čaj od žalfije. Nasuti praha kane u plastičnu zdjelu koliko vam je potrebno za smjesu shodno dužini i gustini vaše kose. Čaj treba procijediti dok je vreo i takav miješati sa prahom. Kada smjesa postane kompaktna, dodati 2 kašike jabukovog sirćeta (možete i sok od limuna, bitno da dodate nešto kiselo) i kapi ulja od smilja. Nanijeti smjesu na suhu i čistu kosu (obavezno!) jer se kana loše lijepi za prljavu kosu. Umotati kosu u punđu ako je kosa duga i staviti samoljepljivu foliju ili vrećicu na kosu. Držati sat vremena (postoje preporuke da se drži duže, ali meni je sat vremena sasvim dovoljan. Rezultate možete vidjeti OVDJE.
  3. Farbanje kose hemijskim farbama– znamo da je nezdravo, da isušuje kosu, da kosa sedam dana nakon farbanja bude iscrpljena, ali… Uložite u farbu i na farbama ne štedite! Uzimajte one bez amonijaka i držite se upustva iz kutije. Pripremite kosu za farbu tako što čete par dana pred farbanje staviti proteinsku masku (dr.Sante sa keratinom ili bilo koju drugu sa keratinom) i držite na kosi 20 minuta, isperite i ne stavljajte ništa nakon toga ni leave in ni mlijeko za kosu, a pogotovo ne sredstva za stilizovanje! Znači baš ništa! Farba bolje prijanja na prljavu kosu. U pripremljenu farbu dodati 5 kapi ulja smilja i dobro promiješati. Nanijeti farbu na kosu i upustvo koje dođe sa farbom. Na ovaj način se reducira isušivanje kose i postiže sjaj.
  4. Dodati 3 kapi ulja smilja u šampon. Prije svake upotrebe dobro promućati i koristiti na uobičajan način.

Ovo je jedno od najboljih eteričnih ulja i može se iskombinovati sa raznim uljima, a dobrobiti su veoma brzo vidljive. Ulje možete kupiti OVDJE. Cijena je malo veća i nemojte da vas zbuni mala mililitraža jer je za primjenu potrebno ionako ne više od par kapi osim ako pravite količinu za duži period. A ako želite vidjeti moju kosu kliknite OVDJE!

I zapamtite, ulja rade samo onda kada se koriste i samo u tom slučaju možete očekivati rezultate! Kosa traži upornost!

Objavio

rapunzelstar1

Ja sam jedna zlatokosa bosanka koja je odlučila opisati svoje djetinjstvo, uspone i padove i sve ono što me život naučio kroz priče. Tu sam da motivišem, nasmijem do suza, a ponekad i rasplačem. Moje priče su istinte jer pored ovoliko istine nemam kad da izmišljam, a i kad izmislim to će biti istina jer sam ja izmislila. Ostalo što vas zanima o meni pročitajte u pričama!