Manipulator reciprociteta

Ovo je jedna od meni najzanimljiviji kategorija manipulatora. Manipulator ovog kalibra ima zanimljive stavove tipa- TI MENI, JA TEBI ili ČIST RAČUN, DUGA LJUBAV. Ističe ih u svakom razgovoru i preuveličava svoje poštenje. Ovi stavovi na prvi pogled izgledaju fer i pošteno, ali problem nastaje kod njihove primjene u praksi zato što manipulator ima svoj kalkulator koji, zamislite samo, nikad ne računa ni pravedno ni u vašu korist. Iako vam ova vrsta manipulatora izgleda potpuno bezazleno, oni su tu čisto radi koristi i ne, nisu bezazleni. Jedini motiv im je koristoljublje, a kada ih prokljujete okarakterisaće vas kao ciciju kojoj je lakše iščupati zdrav zub nego marku i pokušaće svoje osobine prišiti vama. U nastavku slijede primjeri na osnovu kojih ćete prepoznati opisani tip manipulatora.

  • Lanu je zamolila rodica koja je tek kupila stan da ga očisti kada majstori završe radove. Platiće joj naravno. Ostavila je samo adresu, ključeve i svoje povjerenje. Nije rekla kakvi su majstorski radovi u pitanju, od sredstava za čišćenje nije dala ništa, stvari koje se već nalaze u stanu nije pomenula, broj prozora i kvadraturu stana je prešutala kao nebitan podatak. Djevojci je potreban novac jer je student i pretpostavljala je fer plaćanje nakon završenog posla. Lana je vidjela kakvo je stanje, donijela svoja sredstva za čišćenje, pozvala drugaricu da joj pomogne pa će dobru zaradu podijeliti na jednake dijelove. Nakon završenog posla koji je trajao dva dana rodica joj je kod mame ostavila 30 KM. Lakše je nekoga poniziti preko posrednika, u ovom slučaju mame koja je tu kao poštar koji u neznanju prenese poniženje. Ako bi se Lana kojim slučajem pobunila, rodica bi je napala da je koristoljubiva, da precjenjuje svoj rad, da bi ona za poslove čistačice direktorsku platu, da je znala da će biti ovako nekog drugog bi angažovala… I šta će jadna Lana nego pustiti budalu, ne svađati se i bolje paziti sljedeći put. E to i jeste problem. Svi mi puštamo budale, a ustvari smo mi budale upravo zbog toga. Tako manipulatori profitiraju na “pusti budalu, znaš kakva je”.
  • Aljoša živi u Švicarskoj. Njegov komšija je čuo da ima neka prodavnica bijele tehnike u kojoj svakog 31. ima popust od 50 % na svaki artikl i zamolio Aljošu da mu kupi televizor. Priču je maksimalno nakitio i toliko se ulizivao da ga Aljoša naprosto nije imao srca odbiti. Aljoša mu je rekao da je ta prodavnica udaljena 80 kilometara od njega. Komšija se odmah vadio na to da su kod njih putevi odlični, da on posjeduje auto i da je to blizu ako se uzme u obzir da je dio puta autoput. Aljoša izračunao da nema svaki mjesec 31 dan pa je morao uzeti slobodan dan (na konto godišnjeg) najbližeg 31. u kalendaru, nasuti goriva, uputiti se do prodavnice jako rano jer je taj dan gužvetina, kupiti televizor, vratiti se kući, organizovati prevoz televizora za Bosnu, izaći ranije s posla, prevaliti još petnaest kilometara do stanice gdje staje autobus po kojem bi poslao televizor i još petnaest kilometara povratka u stan. Televizor dolazi u Bosnu, komšija plaća prevoz televizora, a televizor će isplatiti kada Aljo dođe na godišnji. Aljoša došao u Bosnu, komšija platio televizor, a Aljoša ga pita da mu zamijeni stotinjak komada crijepa. Komšija vrednuje svoj rad i naplati veruganje po krovu i redanje crijepa 10 KM. Televizor je platio. Čist račun, duga ljubav. A onih 190 kilometara, jedan dan godišnjeg manje, gorivo? Na tim stavkama vas manipulatori okupaju.
  • Žele uslugu od vas računajući na to da im nećete naplatiti jer ste rodbina. Ovim vidom je najviše pogođena rodbina iz inostranstva za koju se pretpostavlja da ima novac i da stvarno neće osiromašiti za pedesetak eura. Od rodbine se traže sitnice poput odjeće (više jeftinijih komada), parfem koji ne možete naći ovdje, a internet trgovina nesigurna ili lijekovi koji se mogu dobiti bez recepta. Manipulator nudi novac, a igra na kartu poklona. I dobije to kako poklon. Ali da poklon ne bude poklon, utrpa im teglu meda i litar rakije koji skupa koštaju kao četvrtina onog što je tražio.
  • Puni ste piljevine i da takvi ne idete na benzinsku pumpu, komšija vam posudi litar goriva za motorku jer vam još samo toliko fali da izrežete posljednju turu drva. Ne dozvoljava da mu vratite jer pobogu to je samo litar goriva i komšije ste. Ko će kome nego svoj svome? Za desetak dana vas zove da mu pomognete u šumi i tu zaginete pola dana nosajući metarice uzbrdo i tovareći drva. I sve to za dvije marke i četrdeset feninga? Skup vam onaj litar goriva. Pazite samo da ga ne odradite više puta.
  • Znate onaj princip vječitog duga? Milan vam posudio brusilicu marke Bosh koju mu je donio badžo iz Njemačke. Dokazano da stvari kupljene u inostranstvu nešto vrijede. Brusilica je polovna, badžo je maznuo na baušteli, ali nebitno švapska je. Vi je koristili pet minuta i tu počinje manipulacija. Kad god šta zapne Miletu, a da vi to možete riješiti on se pozove na brusilicu marke Boš koju vam je jednom posudio. Jer ko još posuđuje tu njemačku silu marke Bosh? I opet ćete se naslušati hvalospijeva o njemačkoj ljepotici koju vam niko ne bi posudio osim eto njega. I odrađujete to ime Bosh zauvijek.
  • Amela jedina u društvu ima auto. Amela će svakako izaći u petak i u subotu naveče. Izaće s nama jer smo joj mi društvo. Amela je sevap-taksista i niko joj nikad neće dati ni marke za gorivo. Još gore, niko neće ni ponuditi svoju participaciju za gorivo. Mi smo joj usput, mi smo joj drugari. Biće uvijek dužna da nas vozika okolo, to se podrazumijeva kad imaš auto. Ponekad ćemo joj platiti piće jer ne želimo ništa džaba ni da nam neko nabija nešto na nos. A registracija, amortizacija, kvar i kazna nas se ne tiču, mi nemamo auto.
  • Ovo je primjer iz udžbenika. Dobijte dva šamara ni krivi ni dužani od nekog opasnog tipa kojem eto niste bili simpatični. Lokalni mafijaš vas odbrani, a vi se oduševite dobročinstvom nekoga koga bije loš glas. Kujete ga u zvijezde. Postane vam jaran i na osnovu toga što vam je spasio obraz onu veče, zove vas da mu pomognete da sakrije leš. I to vas za određeno vrijeme košta i smjesti iza rešetaka. Skup vam obraz. (Ovo je čest način uvlačenja mladih u kriminal. Princip usluge i protuusluge je veoma popularan u kriminalnom miljeu i shvatite da ste izmanipulisani tek kada ustanovite da nema nazad i kada vam se nađe robija za vratom.)

Usluge su uvijek bile moćno oružje manipulatorima. Prepoznajte ovakve ljude i jasno im stavite do znanja da cijenite sebe, svoj rad, vrijeme i imovinu. Unaprijed dogovorite uslove rada i cijenu. Ne popuštajte! Zauzmite se za sebe jer oni ne poznaju granice i u stanju su da vas pretvore u kravu muzaru dok trepnete.

Objavio

rapunzelstar1

Ja sam jedna zlatokosa bosanka koja je odlučila opisati svoje djetinjstvo, uspone i padove i sve ono što me život naučio kroz priče. Tu sam da motivišem, nasmijem do suza, a ponekad i rasplačem. Moje priče su istinte jer pored ovoliko istine nemam kad da izmišljam, a i kad izmislim to će biti istina jer sam ja izmislila. Ostalo što vas zanima o meni pročitajte u pričama!

3 misli o “Manipulator reciprociteta”

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s