Roditelji manipulatori

I ovo je itekako moguće. I veoma bolno. Porodica je ponekad pravi rasadnik nesigurnosti koje od malena roditelji usađuju u našu psihu i koje na plećima nosimo čitav život. Četvrta božija zapovijed je posvećena upravo roditeljima i glasi: Poštuj oca i majku da dugo živiš i dobro ti bude na zemlji. O drugoj strani poštovanja se rijetko govori. Većina ljudi smatra da roditelji djetetu misle i žele samo najbolje. Podrazumijeva se da roditelji, pogotovo majka, vole svoje dijete i ta ljubav se ne dovodi u pitanje. Roditelj je jedini iskren prijatelj. Samo se na roditelje uvijek možemo osloniti. Dali su nam život. Žrtvovali su se za nas. Ovakvih floskula znam još milion i svakog ko se požali na roditelje bombarduju njima. Druga strana medalje su domovi za nezbrinutu djecu u kojima su štićenici i djeca koja imaju oba živa roditelja. Ovoj mračnoj strani medalje pripadaju i djeca koju roditelji ostave drugim članovima porodice na skrb odnosno na milost i nemilost. Da svaki roditelj voli svoje dijete ove mračne strane medalje ne bi bilo. U međuprostoru su djeca pod raznim uticajima. Ta djeca imaju porodicu, ali u porodici vladaju nasilje, poroci, manipulacija i sve ono se može svrstati u patološke uvjete. Ta djeca su između svaki roditelj voli svoje dijete i očite neljubavi za koju ga uvjeravaju riječima da ne postoji, a djelima da itekako postoji.

Roditelji umiju da budu itekakvi manipulatori i predstavljaju jednu od najopasnijih kategorija jer svoj objekat manipulacije od malena kroje i kreiraju. Ovu prednost ostale vrste manipulatora ne posjeduju. Oni djecu ne odgajaju već dresiraju. U ovome prednjači jedan roditelj koji je dominantniji i prodorniji. Ako imaju više od jednog djeteta onda se dešava da je jedno dijete objekat manipulacije, a drugo miljenik. Najopasnija potkategorija su razvedeni roditelji od koji se jedan smatra zakinutim i preko djeteta manipulacijom pokušava da povrijedi drugu stranu. Korist koju roditelji ostvaruju na ovaj način može biti višestruka.

 • Vaša majka se posvađala sa prijateljicom. Kriva je, ali ne želi da se izvine prijateljici. Zabrani vam da tu tetu pozdravite kada je vidite, a ako čuje da ste je pozdravili vidjećete Boga svog. Ovo važi za sve ljude s kojima ona nije u dobrim odnosima. U suštini, njen neprijatelj je ujedno i vaš neprijatelj. Obrnuto se ne računa. Kada se vi s nekim posvađate bez obzira koliko bili u pravu, okarakterisaće vas kao kavgadžiju, svađalicu i osobu koja ne zna povući ručnu kada treba. Kada joj se nekad u budućnosti pokušate suprostaviti zbog nečega, nabiće vam na nos da ste afirmisana svađalica i da to kod nje ne prolazi.
 • Vrednuje vas po kriteriju najgore ocjene. Ako iz matematike imate tojku, a iz svih ostalih predmeta petice, fokusiraće se samo na tu trojku i sve vaše kvalitete popljuvati. Kada odrastete slijedi vas isti kriterij. U očima drugih ovo je sasvim normalno i djeluje kao roditeljski savjetodavno sa najboljim namjerama, ali opisana metodologija samo hrani naše nesigurnosti koje postaju rupa bez dna. Da biste barem malo smanjili ovu rupu, vi se trudite na sve moguće načine fascinirati ovog manipulatora tako što dajete i više od svog maksimuma i oni to perfidno iskorištavaju.
 • Porede vas sa drugima samo na vašu štetu. Nikad neće reći bravo što ne konzumiraš cigarete kao Maid, ali kad Maid položi ispit, a ti padneš reći će:”A kako je Maid mogao položiti ispit” i odmah ti staviti do znanja da si glup i nesposoban.
 • Vrijeđaju sve ono što volite i pokušavaju od vas napraviti nekog neostvarenog sebe. Moju drugaricu je mama bukvalno natjerala da upiše medicinsku jer je njenoj mami bila želja da ona ostvari njene snove, a ne da živi u skladu sa svojim željama. I danas dan ta djevojka radi posao koji mrzi.
 • Ovo je jedna od najstarijih manipulatorskih priča iz roditeljske režije. Dolazi vaš otac iz šume. Radio čitav dan, izuo se ispred vrata, skinuo čarape i nije ga briga za nered koji je napravio. Piljevine je unio i u kuću. Majka njemu neće reći ni riječ da bi izbjegla svađu, ali će kćerku itekako ubijediti da je to njena sramota jer je ona curica, a zadatak curice je da sve blista. Ako ko naiđe i vidi sve ovo, o njoj će misliti da nije vrijedna i da je prljava. Ovim je majka injektirala kćerki osjećaj sramote i omču tuđeg mišljenja od malena, a ujedno i sebe rasteretila dodatnih obaveza i eventualnih svađa. Teret prenesene sramote stvara pritisak koji podložno je tlo za manipulaciju. Iako su se vremena promijenila, manipulacija prenosa sramote je malo modifikovana, ali i dalje prisutna.
 • Kada se dijete (osoba) požali na nešto što mu smeta kod roditelja, roditelji odmah zauzimaju stav žrtve. Uslijedi taktika “mi smo te rodili, odgajali, školovali, hranili, oblačili, dali ti krov nad glavom, a ti tako!” Na ovaj način izazovu osjećaj krivice, udalje se glatko od osnovanih žalbi i daju djetetu epitet nezahvane osobe. Nakon ovog slijedi napad koji dotuče. Kažu djetetu da je labilno, slabo, osjetljivo kao WC papir i pičkica. Ove riječi zvuče strašno i kada se čitaju, a kamoli kada izlaze iz usta onih koji vas kao vole.
 • Svađa između roditelja je sasvim normalna stvar i nije problem ako dreka i ružne riječi odzvanjaju čitavom ulicom. Može se tu naći i koji leteći tanjir. Ali ako se vi, bez obzira koliko imate godina i razloga, derete i svađate s njima jer stvarno nemate drugi način da riješite problem, oni vas naprave nenormalnim i budalom. U sekundi postanete toliki divljak da biste vrlo lako mogli naći kao model za lovački kalendar. Pominju bruku i sramotu koju izazivate jer komšije sve čuju. Govore da vam fali samo ludačka košulja. Govore kako vam je opet došla luda. Na ovaj način stvaraju osobu koja se kasnije u životu neće smjeti zauzeti za sebe.
 • Najopasnija kategorija roditelja je ona koja djecu dijeli na dijete žrtva i dijete miljenik. Kroz historiju je opšte poznato da su muška djeca bila privilegovanija, naročito zbog podjele poslova na muške i ženske. Ova razlika se danas ne primijeti u tolikoj mjeri. U situacijama kada je očito da roditelji favorizuju jedno dijete, a kada se ovo drugo pobuni zbog toga, ubijede ga da je ljubomorno kao pas i da bezveze mrzi brata ili sestru. Ljubomorom nazivaju opravdanu reakciju na nepravdu. Jedno dijete radi kućne poslove i kada zamoli drugo dijete za neku banalnu pomoć roditelj mu kaže:” Jesi li ti sposoban išta sam uraditi? Ima li ijedna stvar na svijetu u kojoj nećeš trebati pomagače? Ako ti je mrsko ostavi!” Ako ostaviš tek onda nastaje problem. I ne, nije istina da svi roditelji svu djecu uvijek vole isto. Ovom rečenicom oni djeci iskrive sliku stvarnosti i njihova jasna viđenja nepravde okarakterišu kao umišljanje.
 • Ako dijete miljenik uradi neku glupost slijedi čitanje liturgije u množini. Na ovaj način dio krivice svaljuju i na žrtvenika. Često se zna desiti da i žrtvenik usput dobije dio batina. A ako dijete žrtvenik napravi tu glupost onda stavljaju do znanja da miljenik to nikad ne bi uradio i na taj način se greška udupla, a miljenik se još i nagradi jer je bio dobar.
 • Postoje roditelji koji krive djecu ako se razbole. Donio si gripu, grlo te boli jer si pio kolu (ako kažeš da nisi reći će da lažeš), šta se družiš sa bolesnom djecom, to ti je sve jer nisi oblačio čarape (a oblačio si)…Ovo je jedan od najstrašnijih metoda manipulacije i svaka gripa će više oslabiti psihu nego imunitet. Nabiće djetetu na nos tablete koje su kupili, čekanje kod doktora i svaku kap čaja. A kada se roditelj maniplulator razboli, dijete ga mora služiti, usađuju djetetu krivicu da je ono donijelo gripu, preuveličavaju simptome i bahate se. Ovaj tip roditelja pojačava manipulaciju sa godinama i starošću.
 • Postoje roditelji koji namjerno guraju djecu u neugodne situacije da bi sebe spasili te iste neugodnosti. Poznavala sam osobu koja je uvijek slala djecu da posuđuju novac. Vidjelo se na djeci da im je neugodno, ali da je ta neugodnost ugodnija od teških riječi ili čak i batina koje bi im roditelj servirali ako ne bi išli posuditi novac. Ako bi se djeca pobunila, osim teških riječi i batina, često bi slušali:”A hoćeš jesti? Zar ja sve moram? Ja ću crkavati da vratim novac, a tebi teško otići po njega, zar te nije sramota?”
 • Roditelji manipulatori nameću djeci s kim će se družiti. Majka nameće kćerku svoje prijateljice ili djecu bogatijih upravo zbog eventualne koristi nekad u budućnosti. Često se dešava da se ovakva selekcija djece vidi na dječijim rođendanima.
 • Jednom sam čula kako je mojoj osmogodišnjoj drugarici njen otac rekao da je kurva. Oni nisu shvatili da sam to čula. Nakon par dana je govorio prijateljima da je ona njegova mezimica, da joj želi kupiti papagaje, ali nije siguran da li je ona dovoljno odgovorna za te životinje. Manipulatori ove vrste uvijek u očima drugih žele izgledati kao dobrice. Ta djevojčica je pred drugima pokušavala dobiti ljubavi od tate koju joj nije davao kada nema publike i na taj način davala validan kredibilitet dobrog tate svome manipulatoru.
 • Roditelju manipulatoru ste vječiti dužnik. Oni ne znaju za NE. Majčino mlijeko koje ste podojili ćete isplaćivati dok su živi. Oni okom, vi skokom. Ovo može uzrokovati velike probleme kada dijete odraste, osamostali se i stupi u bračnu zajednicu. Ne očekujte da će vaš muž/žena trpiti manipulatora i ovdje se žrtva nađe između dvije vatre. Kada roditelji manipulatori vama trebaju učiniti neku uslugu, prvo vam slijedi opširna lekcija. Često puta će se izvačiti na godine, nedostatak vremena i vašu nesposobnost. Biće vam krivo što se uopšte i pitali. Na ovaj način vam zatvaraju vrata uslužnosti i znate šta vas čeka u budućnosti kada dođete sa molbom. Na taj način štede sebe.
 • Kad oni pogriješe, ljudski je griješiti. Kada dijete pogriješi, čekaju ga uvrede, zvocanje i nabrajanje svih prethodnih grešaka. Zbog svega navedenog, djeca i kada odrastu imaju strah početi bilo šta novo jer se boje grešaka i nikad ne iskoriste svoje potencijale upravo zbog toga što im niko nije rekao da “ljudski je griješiti” obuhvata sve ljude pa i njih.
 • Ako roditelj manipulator ima loš dan, dijete će imati najgori dan u životu. A ako ima lijep dan onda će vas prigrliti, ohrabriti, izvući iz vas ono što mu treba i napasti vas time prvom prilikom. Opasno je kada se tinejdžer povjeri roditelju manipulatoru jer se manipulatori najviše igraju sa osjećanjima koja su u ovim godinama najlabavija karika.
 • Roditelj manipulator od djece pokušava saznati i stvari koje ga se ne tiču (npr. životne situacije njegovih drugara) pa će na osnovu njih uljepšavati život svog djeteta. Treba tebi Milanov otac koji sve pare popije, a ne ja koji se žrtvujem da bi ti imao šta jesti. Ovim primjerom roditelj sebi podigne vrijednost poredeći se sa najgorom kategorijom i vješto izmanipuliše dijete koje treba biti zahvalno jer ima šta jesti.
 • Razvod je pravo leglo raznih oblika manipulacije. Roditelj manipulator je spreman na sve da povrijedi i drugu stranu i sve osobe koje svrsta u drugu stranu. Služi se lažima, podmićivanjem djeteta i prijetnjama. Dijete ne smije izraziti svoja osjećanja i biva zakinuto za čitavu ljubav i pažnju jednog roditelja i njegove porodice i sve ih mora mrziti po naređenju. Ovaj tip roditelja vas natjera da kažete NE drugoj strani, ali na taj način kao da je to NE ustvari izraz vaše volje. Falsifikuju događaje, izvrću činjenice i sve predstavljaju gorim nego što je ustvari bilo. Uz pomoć djece od druge strane iznuđuju novac ili bilo koju vrstu koristi.

Opisano predstavlja samo neke segmente roditeljske manipulacije. Roditelji ne smatraju da rade nešto loše. Oni smatraju da su djeca njihovo privatno vlasništvo jer su ih rodili, ulagali u njih i othranili. Njihovo mišljenje je da im dijete duguje život. Veoma je teško dati adekvatan savjet osobi koja je dijete manipulatora bez obzira na to koliko ima godina. Ovo su odnosi koje ne možete izbjeći i zbog toga manipulator ove vrste ima ima previše prostora za djelovanje. Ako ste već prepoznali manipulatora u roditelju onda vam jedino preostaje da se zauzmete za sebe i da ne vjerujete ni riječ kada vas kritikuje, vrijeđa i omalovažava. Sve to niste vi! Oni imaju moć samo onda kada im vjerujete. Kada dijete nasilnika ili manipulatora odraste, u većini slučajeva pati od poremećaja pomjerene percepcije i sve loše stvari kompenzuje dobrim stvarima koje preuveličava. Svoje tlačitelje ne mrzi već ih smatra herojima, dodvorava im se, opravdava ih na sve moguće načine, obasipa ih pažnjom i poklonima, idealizuje prošlost i potiskuje bol. Potisnuta bol ne nestaje već se konvertira i raste na drugom mjestu. Pomjerena percepcija i njeni plodovi su životni regres roditeljima manipulatorima. Posljedice svega navedenog se prenose i na druge odnose i žrtva zauvijek ostaje željna ljubavi, podrške i sigurnosti bez obzira na godine, stepen obrazovanja i status.

Objavio

rapunzelstar1

Ja sam jedna zlatokosa bosanka koja je odlučila opisati svoje djetinjstvo, uspone i padove i sve ono što me život naučio kroz priče. Tu sam da motivišem, nasmijem do suza, a ponekad i rasplačem. Moje priče su istinte jer pored ovoliko istine nemam kad da izmišljam, a i kad izmislim to će biti istina jer sam ja izmislila. Ostalo što vas zanima o meni pročitajte u pričama!

3 misli o “Roditelji manipulatori”

 1. EUROPA PRATI AMERIKU CURLINGRODITELJI KUPUJU DJECU LJUBAV SA AM KINESKOM TEKNIKOM A ne citaju SV PISMO istrijan zidov hermonisos je odgojdoktor : VOLIM TO OD JAKOVA DANASNJA EVA
  WOW ali imaju cuda djece : In familia Dei – Suzana i Mišo Džeko
  5 343 visningar•31 jan. 2019

  104
  DRUGO ČITANJE:
  Iz Homilija o Propovjedniku, svetoga Grgura Niškoga, biskupa
  (Hom. 6: PG 44, 702-703)

  Ima vrijeme rađanja i vrijeme umiranja

  Kaže da ima vrijeme rađanja i vrijeme umiranja. Već je na početku lijepo spojio onu nužnu vezu između rađanja i umiranja. Smrt nužno slijedi poslije rađanja i svako rađanje završava raspadanjem. Kaže da ima vrijeme rađanja i vrijeme umiranja. O da bih imao sreću da ja, koji se rađam u vremenu, da u zgodno vrijeme umrem! Neka nitko ne kaže da je ovo nužno rađanje i neizbježno umiranje, o kojem govori Propovjednik, krepostan čin. Ne ovisi porod o volji žene, niti je smrt u vlasti onoga koji umire. Što nije u našoj vlasti, to nam se ne ubraja ni u krepost ni u manu. Treba razlikovati rađanje u zgodno vrijeme i umiranje u vrijeme.
  Čini se da je zreo porod, a ne nedonošče kada netko, kako govori Izaija, začne u Božjem strahu i po duševnim patnjama rodi svoj spas. Kada mi sami sebe po dobroj odluci i slobodnoj volji oblikujemo, tada smo mi samima sebi na neki način očevi, jer se sami rađamo i na svjetlost izvodimo.
  To postižemo što Boga u sebe puštamo i tako postajemo sinovi Božji, sinovi kreposti i sinovi Svevišnjega. A opet mi sami sebe rađamo kao nedonoščad, te smo nesavršeni i ljudi promašena života, ako u sebi ne oblikujemo, kako govori Apostol, Kristov lik. Čovjek Božji treba da bude potpun i savršen.
  Kao što je očito da se rađamo u vremenu i da u vremenu umiremo, tako je jasno svetom Pavlu da je svako vrijeme zgodno za dobru smrt. Dovikuje nam u svojim spisima i kao da se zaklinje: Svaki dan umirem za vašu proslavu i još ono: Radi tebe nas svakog dana predaju u smrt. I sami u sebi imali smo odgovor kakva će nam biti smrt.
  Nije tajna kako sveti Pavao umire svaki dan, on koji nije živio grijehu, koji je trajno mrtvio svoje udove i u sebi nosio trpljenje Isusa Krista, koji se trajno s Kristom propinjao, koji nije nikada sebi živio, nego je u njemu živio Krist. Po mom mišljenju ona je smrt prikladna koja je začetnica novoga života. Gospodin kaže: ja ubijam i oživljavam. Tim nas uvjerava da je Božji dar biti mrtav grijehu, a oživljen duhom. Zato božanski glas obećava da će oživiti ono što ubije.

  Otpjev Pnz 32, 39; Otk 1, 18
  R. Ja usmrćujem i oživljujem; ja udaram i iscjeljujem, * i nitko se iz ruke moje ne izbavlja.
  O. Ja imam ključe Smrti i Podzemlja. * I nitko se iz ruke moje ne izbavlja.

  Molitva
  Svemogući Bože, daj da budno osluškujemo poticaje tvoga Duha: da ti čujemo glas te ga riječju i životom slijedimo. Po Gospodinu.

  O. Amen.
  Blagoslivljajmo Gospodina.
  O. Bogu hvala.
  1

  LaudatoTV
  45 200 prenumeranter
  “Više vrijedi jedna stranica Svetoga pisma, nego svi romani svijeta!”, rekao je blaženi Alojzije Stepinac. No, živimo li mi to uvjerenje? Koliko često uzimamo Bibliju u svoje ruke? Učimo li svoju djecu da je Biblija živa Božja riječ? Što kada imamo volju, a ne znamo kako i odakle početi s čitanjem? O tim i drugim pitanjima svjedočit će nam bračni par Džeko: Suzana i Mišo, koji su svoje bračno zajedništvo proželi svakodnevnim čitanjem i življenjem Božje riječi.

  Prvo čitanje: Jak 4, 1-10
  Ištete, a ne primate jer loše ištete.

  Čitanje Poslanice svetoga Jakova apostola
  Predragi! Odakle ratovi, odakle borbe među vama? Zar ne odavde: od pohota što vojuju u udovima vašim? Žudite, a nemate; ubijate i hlepite, a ne možete postići; borite se i ratujete. Nemate jer ne ištete. Ištete, a ne primate jer rđavo ištete: da u pohotama svojim potratite.
  Preljubnici! Ne znate li da je prijateljstvo sa svijetom neprijateljstvo prema Bogu? Tko god dakle hoće da bude prijatelj svijeta, promeće se u neprijatelja Božjega. Ili mislite da Pismo uzalud veli: Ljubomorno čezne za duhom što ga nastani u nama? A daje on i veću milost. Zato govori:
  »Bog se oholima protivi, a poniznima daje milost.«
  Podložite se dakle Bogu!
  Oduprite se đavlu i pobjeći će od vas!
  Približite se Bogu i on će se približiti vama!
  Očistite ruke, grešnici!
  Očistite srca, dvoličnjaci!
  Zakukajte, protužite, proplačite!
  Smijeh vaš nek se u plač obrati i radost u žalost!
  Ponizite se pred Gospodinom i on će vas uzvisiti!
  Riječ Gospodnja.

  Otpjevni psalam: Ps 55, 7-11.23
  Pripjev: Povjeri Gospodinu svoju brigu, i on će te pokrijepiti.

  Zavapih: »O, da su mi krila golubinja,
  odletio bih da otpočinem!
  Daleko, daleko bih letio,
  u pustinji se nastanio;
  brzo bih si potražio sklonište
  od bijesne oluje i vihora.«

  Smeti ih, Gospodine, podvoji im jezike,
  jer nasilje i svađu vidim u gradu:
  danju i noću zidinama kruže.

  Povjeri Gospodinu svu svoju brigu,
  i on će te pokrijepiti:
  neće dati da ikada posrne pravednik.

  Evanđelje: Mk 9, 30-37
  Sin Čovječji predaje se … Tko želi biti prvi, neka bude od svih posljednji!

  Čitanje svetog Evanđelja po Marku
  U ono vrijeme: Otišavši s gore, Isus i njegovi učenici prolažahu kroz Galileju. On ne htjede da to itko sazna. Jer poučavaše svoje učenike. Govoraše im: »Sin Čovječji predaje se u ruke ljudima. Ubit će ga, ali će on, ubijen, nakon tri dana ustati.« No oni ne razumješe te besjede, a bojahu ga se pitati.
  I dođoše u Kafarnaum. I već u kući upita ih: »Što ste putem raspravljali?« A oni umukoše jer putem među sobom razgovarahu o tome tko je najveći. On sjede i dozove dvanaestoricu te im reče: »Ako tko želi biti prvi, neka bude od svih posljednji i svima poslužitelj!« I uzme dijete, postavi ga posred njih, zagrli ga i reče im: »Tko god jedno ovakvo dijete primi u moje ime, mene prima. A tko mene prima, ne prima mene, nego onoga koji mene posla.«
  Riječ Gospodnja.

  Sviđa mi se

 2. Tekst je odličan jedino ne znam šta će riječ pič….a u tekstu kraj ovako bogatog jezika….mislim stvarno ajde malo razmisli ti koji se bio posvećen ovome tekstu….

  Sviđa mi se

 3. Imam 50 godina i maloletnog sina,invalid sam(laksi)majka me udala prvi put za alkoholicara 200 km daleko prosla sam zlo nevidjeno…kada sam pobegla i vratila se htela sam studirati imala sam 28 god nije dozvolila…Radila sam,radila po kuci u polju sa stokom…za nju sam bila mentalna maloumna nevoljna!
  Imala sam veze i cim bi ona sa tim momkom meni ugovarala udaju bezala bih iz veze…ostajem trudna i pod pretnjom oduzimanjem deteta udajem se!
  Otac je jednom pokusao bukvalno da me ubije ona mi nije verovala,kuvala sam i spremala coveku(ocu)koji mi je priznao da mu je zao sto me nije tada ubio…Udala sam se rodila i opet zavrsila sa detetom kod roditelje,dosadili ubrzo detetovom ocu!
  Moj otac pokusavao i da me dodirije majka je znala a kao invalid koliko god pokusavala da se zaposlim nisam uspela!
  Doveli su me dotle da sam svom detetu postala surogat majka,sto god uradila nije valjalo!
  S godinama zdravlje mi popusta za mene nema para za lekove a kada se pozalim trpim razne uvrede,godinama unazad njima smetaju svi ja nemam ni prijatelje ni rodbinu a svi okolo znaju da ja i dete zivimo ko bubrezi u loju!
  Pokusavam da radim nedaju,otac i kad da pare detetu moja majka uzme,sakrijem ona pronadje!
  Dajem sve od sebe da radim nesto od kuce pa i da pokusam sa kreditom za samozaposljavanjem,nevredi!
  Plasila sam se za dete s razlogom evo skoro 2 god.ga vodim psihijatru…nesmem ni da pricam o svemu jer i tu jedinu moju srecu i radost ce mi oduzeti jer ovo svesna sam nije sredina za dete!
  Kaze se u textu da deca ne primecuju i uvek vole svoje roditelje…priznajem ja sam najgora ja ove ljude nevolim!
  Priznajem da kada bih imala mogucnost za dete i sebe otisli bi odavde odrekla bih se njih i podnela zabranu prilaska,nikada ali nikada ne bih htela da ih vidim ni na ovom ni onom svetu…Ubili su svaki delic duse u meni jos me jedino moje dete drzi u zivotu!
  Izinite zbog ove ispovesti!

  Sviđa mi se

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s