Raznolikosti

Kada septembarsko sunce grane, deset pametnih glavica dođe po znanje. Pod budnim okom učiteljice srne, jelenove žene, obrazovanje u pravom smijeru može da krene.

-Dobar dan, đaci pospanih lica, na uranak vas pozdravlja vaša učiteljica. Pažnja, pažnja, dajem vam na znanje, da je pored obrazovanja drugarstvo najveće imanje. Današnji zadatak ove grupe je da svako od vas opiše drugara iz klupe. Razlike nas uče da se poštujemo više i bolje, ko ima mašte ima i volje. Ne dajte nikome da vam kapu kroji, ponosno istaknite raznolikosti drugova svojih. Raznolikosti su tu da nas vežu i one nam pristaju kao bodlje ježu. Imate čitav školski čas da raznolikostima ustupite svoj glas. Nakon školskog sata, vuk papir hvata, njegovo režanje iza svake rečenice malo ko shvata.

-Ja sam vuk, a najbolja prijateljica mi je ovca, naše prijateljstvo je vrednije od svakog novca. Ona je pokrivena oblakom vune u čiju se toplinu naš razred kune. Marljiva je i čitavim bićem predana radu, živi na brijegu u velikom stadu. Kada mi matematika glavobolju zada, samo se uputim do golemog stada. Voli da liže so i jede travu, drago mi je što baš ja imam drugaricu pravu.

-Polaskana pohvalama vuka, mog najboljeg drugara, što mu matematika nevolje stvara, izjavljujem da on za mnoge stvari ima dara. U čoporu živi taj četveronožac sivi, dok se njegovoj hrabrosti svako živ divi. On me štiti od opasnosti razni, zbog toga često završi u kazni. Uvijek je spreman za trku i igru, kada vidi livadu pretvara se u čigru. Učio bi on bolje, ali noge u igru same lete, oprosti mu učiteljice, on je samo dijete.

-Oprošteno vuku, aplaudirajmo ovci, ne dajte da vas ikad zanesu novci! Iz usta joj izlaze riječi meke kao trava, priliku za mukanje ima šarena krava!

-Sjedim pored zeca, odmah iza vuka koji zbog zadaće povazdan kuka. Zeko hoće da uvijek bude u pravu, skupa jedemo sočnu travu. Kući uvijek ide u skokovima dok mu je torbu nosim na rogovima. On me naučio da onaj koji pita ne skita, na umu mu uvijek kupusnjača pita. O njegovoj brzini pišu se i pjesme, niko na trku izazvatiga ne sme. Jednom sam zbog zeca dobila i keca, ali o tome neću reći mnogo jer je to tajna, naše je prijateljstvo zvijezda sjajna.

-Meni u životu ništa ne fali, otkako nađoh drugricu koja živi u štali. Glava joj ukrašena sa dva roga, između nas uvijek vlada prava sloga. Mašta stalno o zlatnome sijenu, znam svaku tajnu njenu. Ja se izrazito ponosim time što ona svakoj biljci zna ime. Ma ona je, razrede, lijepa od rogova pa do vrha repa. Iako je od mene mnogo jača i veća, time se ne remeti naša sreća.

-To su riječi prave, prave kada se opisuju karakteristike jedne krave! Mnoge vas različitosti krase, na red je sada došlo prase. – skakuta je učiteljica sa strane kao kakvo nestašno lane.

-U rupi živi, ne vidi se kada je u travi, miš Cici drugar je pravi. U zubićima njegova je snaga, svaka tkanina mu je veoma draga. Jednom je onako iz hira, čitavom razredu donio sira. Nikako da shvati gdje se stavlja zarez, a gdje dvije tačke, sve mi se čini da se malkice boji mačke. Od svih u razredu baš on nekako najviše duše ima, uvijek je ljubazan i fin prema svima. Nemoj da se ko šali i da ga makar i slučajno oslovi sa Mali.

-Rozikastu glavu zašiljene uši krase, odmah iza krave sa mnom sjedi prase. Pameću je njegova pretrpana glava, mislim da on nad knjigom čak i spava. Jednom se davno neko drzno pa mi rekao da prase nema krzno. Iz kase sam povadio sve novce i trkom otišao do ovce. Ovco lijepa sestro, kovrdže te krase, plaćam da vunom obučeš prase. Potrebe nema –reče moje prase, ne mogu svakoga kovrdže da krase. Svako nosi ono što mu je priroda dala, različitost je sveta i to nije šala. Ovo je bilo miševih njegovih pet minuta, dok mu pogled radosno kroz učionicu luta. Aplauz dobio je glasan, njegov je talenat svima vidljiv i jasan.

-Šumska ljepotica veselog lica, o različitostima govori spoštovana vjeverica!

-Učiteljice draga, tajna nije da patka reformu obrazovanja snije. Ideja joj se jedne nedjelje rodi, hoće nastavu da pohađa na vodi. Ona je tako umiljata i slatka, kada se posvađa pitaju je da li je divlja patka. Ispod krila mali rokovnik ima, dok u njega zapisuje ideje glavom klima. Misli je uvijek vjerno vode na mjesta gdje ima puno vode. Najveća joj je želja i toga se ne stidi, da jednog dana uživo more vidi. Zaklepeta patka krilima od sreće, toplina oko srca prema čitavom tijelu se kreće. Čitanje započe sa kva, od miline strese se sva.

-Ona je smeđa, mekana i lijepa, ponosna je vlasnica ogromnog repa. Pune džepove lješnjaka ima, svoju užinu rado dijeli sa svima, osim sa vukom, ali s njim je povezana drugom mukom. Zbog računa i ona kuka, to je ta sličnost između nje i vuka. Ono što je meni voda, njoj je crtanje i moda. Svijet joj je jedino lijep kada ga posmatra preko bloka broj pet. Kva, kva!

-Za ovaj zadatak, vidim, imate dara, došli smo do posljednjeg para. Mada ovdje nešto ne štima, lisica sada riječ ima.

-Sa mnom u zadnjoj klupi u svijetu snova, čitavu nastavu kunja sova. Da ima kakvu čarobnu moć, ona bi dan pretvorila u noć. Buđenje ujutro joj izazove mnogo bola, da se ona pita ovo bi bila večernja škola. Dan joj je uvijek predug, a noć kratka, samo će ona danas biti bez urađenog zadatka! –pri pakosnom smijehu je pokazala je lija u vilici sve zube, ne shvatajući da se ovako prijatelji gube.

-Uvijek si prepredena i lukava bila, ti si drugarstvu danas slomila krila. Kad si tako lijepo znala da je snovi sebi zovu, trebala si razbuditi ušaru sovu.

-Upravu si, vuče, krvoločnosti svoga roda, zbog ovoga ti skidam kapu do poda. –ljutito zakvaka patka koja je maloprije bila umiljata i slatka.

-Odlučeno, dakle, pouka je jasna, priredba će i bez lisice biti svakako krasna. Smislićemo već ulogu za sovu, neka svi od vas roditelje pozovu. A sada, dragi moji majstori svoga zanata, izdvadite bojice i uhvatite se pravljenja plakata. Slogan smislila sam da svima bude jasno, pročitaću ga sada veselo i glasno! „Raznolikosti su lijepe i nisu krive što mnogi od nas u zabludi žive!“

Lisica je sjela ljuta k’o puška, od nerviranja joj podrhtava izdužena njuška.

Objavio

rapunzelstar1

Ja sam jedna zlatokosa bosanka koja je odlučila opisati svoje djetinjstvo, uspone i padove i sve ono što me život naučio kroz priče. Tu sam da motivišem, nasmijem do suza, a ponekad i rasplačem. Moje priče su istinte jer pored ovoliko istine nemam kad da izmišljam, a i kad izmislim to će biti istina jer sam ja izmislila. Ostalo što vas zanima o meni pročitajte u pričama!

4 misli o “Raznolikosti”

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s