Blagoslov

Neko je lupao na vrata trošne kućice. Prenula se iz dubokog sna. Jedva je nogama ubola unutrašnjost pokućnica. Vatra se bila ugasila pa se u sobi osjetila nesnošljiva studen, premda je drvena stolarija bila starija od nje, a ona je od života bila otela čitave sedamdeset i dvije godine. Onako kunjava odjednom postade svjesna činjenice da u kući do nje žive Jurkovići kojima prijeti onaj Dajanin momak. Upalila je svjetlo i otključala vrata. Ščepaše je dvije ruke iz mraka i privukoše prema sebi. Pokućnice su spale, a hrapave pete sijevnuše odignute od poda pokrivenog tamno plavim etisonom. Merkelovica osjeti kako nema zraka, a nosnice joj osjetiše miris alkohola.

-Mama! – zacvili Anto kao dijete.

Sjedio je Anto u onoj istoj kafani u kojoj se Jare napio sa, kako svi ispovijedaše, nekim budžovanom. Bio je pripit kao i svi tamo prisutni, a ona rečenica budžovanova zavidim samo onima koji imaju živu majku ga otjera ravno majci Anđi u zagrljaj. Žena se ote iz sinovog naručja, osjeti hladni patos nogama pa ga počasti jednim šamarom i zagnjuri mu lice u prsa. Plakali su njih dvoje kao godina.

-To Bog pogled’o i mene i Merkelovicu – izusti Jare čim je ugledao Antin auto – i to nas pogled’o na Božić. More bit’ da Bog vako baci pogled pa koga potrefi, potrefi. Važno je bit’ uz one koje Bog gleda, začas se pogled skrene malo ulijevo ili udesno.

Nije znao Jare sa sigurnošću da li je Bog pogledao njega ili Merkelovicu, kako god oboje su bili obuzeti milinom. Uteturao je u kuću i probudio čitavu porodicu. I bio je to, zaista, neobičan Božić. Merkelovici došla djeca i unučad. Da nije one frtutme oko Jurkovića možda bi sve seoske oči bile uprte u njihove parkirane automobile. Niko osim Jareta i njegove porodice nije ni znao da je onaj šejtan sinoć otiš’o Bogu na sud, a Jaretova se mati u prolazu ispovjedila Petrovici koja je odmah Anđi saopštila da je Dajana spašena, a samim tim i čitava Jurkovića kuća, koju je šejtan namjeravao zapaliti.

-Šta misliš, Anđo, jel’ otaj sad u paklu?

-Nego šta! Gori k’o ova cigara…

-A u mene Pero?

-Znaš šta, Luco, nešto kontam, nama su rekli da su u paklu vatra i vrag. I đe tu pravda? Eto, na primjer, Pero, njemu bi to pasalo, znaš da je zimogrizan. Pa ja sve mislim da je za nake k’o što je on, kočijaše što su žene pod vedro nebo u noći išćerivali, u paklu napravljeno posebno mjesto, puno snijega i vjetra, odijeljeno od one vatre staklom, da se smrzaju i gledaju u vatru.

-Misliš?

Anđa je djeci prešla preko svega, onako kako to majke i čine, a Marko je počeo pokazivati pravo lice. Jare je vjerovao da je Anđi kao i njemu napravljeno jer kud ćeš logičnijeg objašnjenje od toga. Namjeravao je posjetiti Marka, opisati mu detaljno svoje belaje, ispitati ga zna li kakvu vračaru ili hodžu pa na osnovu toga svima otvoriti oči glede Marka kojeg je zamrzuckao nakon izbora. Imao je Marko dovoljno novca i visoku penziju pa je taj kapital mogao investirati u crnu magiju baš kao i Jadranka, a da tu investiciju i ne osjeti na svakodnevnom životu. Sve se ovo Jaretu vrzmalo po glavi od Božića pa do dolaska paroka nakon Božića. Sa parokom je prilikom blagoslova domova išao Mirko koji je posavjetovao Jareta da i novom paroku izloži svoje probleme.

-Samo kaži velečasnom. Nije on džaba nolike godine kroz teologiju proćer’o, poćuti me.

-Da se izjadam kakom popu il’ hoži pa hajde. Oni imaju famelije, ženu, djecu, razumiće, al’ kud baš paroku koji naveče nit’ sa ženom liježe nit’ ga djeca vabe sa tata.

-Ti znaš s kim parok liježe i ko ga kako zove?

-I to što kažeš!

Mirko je paroku ispričao kako Jare želi s njim razgovarati. Predočio je velečasnom da se radi o svojevrsnom neradniku koji vjeruje u sve ono što Bogu nije milo, poput crne magije i džina. Blagoslov domaćinstava je bio nekoliko dana nakon Božića, a tu veče su svi osim Jurkovića, pa i velečasni, bili pozvani na Jadrankinu i Draganovu dvadesetu godišnjicu braka. Nakon formalnog obreda i molitve, Jare je pokušao izložiti problem. Pogled mu se fiksirao na onih pedeset maraka koje je iz svog džepa dao za nobet, a bio je i neugodno iznenađen kada je otac Tunjo dao paroku kesu punu mesa i kobasica.

-Puti to – presječe ga parok – u radu je spas. Znoj je k’o sveta vodica, otjera čak i najupornijeg šejtana. Vidi kolika ti je njiva pod kućom. Nasij sebi svega, naradi i…

-Ali zlo je mojom kućom nadvladalo i ja se moram suprostavit svim metodama da…

-Nema ali! Ne protivite se zlu! Ko udari po tvom desnom obrazu, okreni mu i drugi.

-Lako je tebi okretat’ obraz kad su ti džepovi puni pa i kad te po oba udari od težine se ne možeš prevalit’ ni na jednu stranu… – siktao je Jare, a ukućani su se počeli crveniti.

-Zbogom! Ovdje nemamo više posla! – obrati se parok Mirku.

-Konju jedan – prozbori Mirko Jaretu skoro šapatom – nasavjetov’o te k’o brat, samo ti ne kontaš! Ko te po jednom obrazu opuca, okreni mu i drugi pa ga tuži i naplati oštetu. Kontaš?

Velečasni i Mirko su otišli Ilinci gdje su ih dočekali sa bogatim ručkom. Jare je smišljao kako da materijalizuje ovo što mu je Mirko rekao. Dosta mu je gipsa i batina, ali ošteta zamirisa k’o kupovna cigara. Novac od prstena je bio skoro pa proćerd’o. Pušio je original cigarete, dvije kutije dnevno, pio najskuplje pivo, dao ženi za nešto, ali ne zna za šta premda ga je pijanog pitala, dao paroku i ostalo mu samo pedeset maraka koje su se crvenile kao ukućani maločas i koje nije smio ni u ludilu načeti.

Počeli su se okupljati gosti naveče. Jare je polijepo popio onog vina što im je kanio odnijeti kao poklon za godišnjicu kad su bili u dobrim odnosima. Sjedio je uz kuhinjski prozor, a bogato osvijetljeni ukrasi kod Ilince su svakom gostu otkrivali identitet. Samo Merkelovica nije otišla, a Jare ju je cijenio i zbog glasa na izborima i zbog svega što je iz najbolje namjere radila za njegovu djecu. Jednom je Jadranka dala Dajani i Jaretovom sinu Dejanu po pedeset maraka. Rekla im je da to ne govore roditeljima i da uzmu stvarčice koje su njima srednjoškolcima potrebne – labelo, dopuna, šminka, slušalice. Čekala je da djeca potroše novac pa onda pred Jurkovićima rekla da im je to dala. Djeca su izašla kroz prozor, otčala Merkelovici sa problemom, a ona im je dala novi mikser, set zdjela i nekakvu taze, sjajnu šerpu sa debelim dnom i rekla da kažu da su to kupili majci kojoj se približavao rođendan. Mara se rasplakala nakon tog gesta, a Jadranki je bilo muka jer njena djeca tako nešto ne bi nikad uradila. Jare je prokljuvao u čemu je stvar, ali djecu nikad odao nije. Čula se muzika, a pričalo se da su angažovani fotograf i kamerman da zabilježe godišnjicu. Sokak je bio zakrčen autima.

Jaretov mali sinčić se oko pola jedanaest probudio i uzeo u sitne ručice očev telefon koji je popravljen dan nakon Božića novcem koji je Jare za nešto dao ženi dok je mamurao. Dječačić je pipnuo plavu ikonicu i obreo se na očevom komadu virtuelne zemlje na kojem je još uvijek bila ona slika od izbora. Ukazale su se mnoge slike među kojima i one najaktuelnije – od godišnjice. Otrčao je ocu, probudio ga i strpao mu nešto četvrtasto u ruke.

-Tajo, tajo, vidi! Tetka nosi naš prsten.

Jare je na pomen riječi prsten skočio k’o jarac i ugledao prsten koji je Dragan kupio Jadranki za godišnjicu. Dokopao je podpazušnu štaku što mu je Suljo bio posudio, navukao nekakve kundure i u pidžami uletio na proslavu u Ilincinoj kući. Dragan je bio otišao u podrom po još vina, a on je počeo tući Jadranku štakom. Žena je pala, a pripiti Mirko je tek tad vidio kako izgleda prsten na njenoj ruci i tek mu sad ništa ne bi jasno. Parok je pozvao policiju. Gosti brže bolje pobjegoše kući jer niko ne želi svjedočiti iako je sve snimljeno. Jare je urlao dok su ga dva policajca pokušavala ugurati na zadnje sjedište škode. Guma na donjem dijelu prugaste pidžame je popustila pa se donji dio spusti do koljena, a jedna kundura ostade na snijegu.

-Božeeee, oj Bože, đe si za moju Jadranku…. – jaukala je Jela.

Pričao je Mirko po selu sutradan da će Jaretov dosije biti deblji nego punana mu Jela, samo Bože zdravlja.

Objavio

rapunzelstar1

Ja sam jedna zlatokosa bosanka koja je odlučila opisati svoje djetinjstvo, uspone i padove i sve ono što me život naučio kroz priče. Tu sam da motivišem, nasmijem do suza, a ponekad i rasplačem. Moje priče su istinte jer pored ovoliko istine nemam kad da izmišljam, a i kad izmislim to će biti istina jer sam ja izmislila. Ostalo što vas zanima o meni pročitajte u pričama!

2 misli o “Blagoslov”

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s