Lukovina za brzi rast kose

Ljuska crvenog luka (lukovina) se od davnina koristila na razne načine. Njome su se farbala uskrsna jaja, a poznat je i paganski običaj spaljivanja ove ljuske na prvi dan nove godine jer se vjeruje da to donosi novac u godini koja je nastupila. U „Narodnom učitelju“ Vase Pelagića sam našla jedan zanimljiv dio gdje se lukovina koristi za podsticanje rasta kose, liječenje ranica i krasti na tjemenu te bojenje kose.

Recept za rast kose i liječenje tjemena: U 200 ml hladne vode dodati ljuske od dvije glavice luka, dakle ljuske ne lukovo meso, staviti na ringlu i kada proključa pustiti da uvre (ja pustim da ključa nekoh 5 minuta). Maknuti sa ringle, poklopiti i pustiti da se ohladi. Kada se ohladi isuti u bočicu sa prskalicom i nanijeti na tjeme (dakle, na tjeme ne na dužinu). Ovo možete raditi svakodnevno, samo gledajte da to radite kada je vrijeme toplo da se ne prehladite. U hladnim danima ovaj tonik je najbolje nanositi nakon pranja kose i ne ispirati.

Recept za farbanje kose: Ako imate svijetlo smeđu (ili čuvenu mišiju boju kose – sivkasto smeđikastu), srednje smeđu ili crvenkastu kosu, a sviđa vam se takozvana ginger nijansa, uzmite ljusku od šest glavica, pripremite na gore navedebi način i prelijte preko čitave kose nakon svakog pranja dok ne dobijete željenu nijansu. Moja kosa je bila tamno smeđa, a dva mjeseca nakon korištenja lukovine na opisani način imala je boju koju možete pogledati na slici ispod. Meni ova boja ne stoji, ali eto, važno da sam probala i da mogu s vama podijeliti ovo iskustvo.

Napomena:

-Ovi recepti nisu za plavuše jer mogu promijeniti boju kose, stoga, drage plavuše, ne koristite lukovinu da ne bi bilo iznenađenja.

-Lukovina može isprati farbu sa kose, zato oprez ako ste ofarbani. Ako koristite lukovinu za rast kose i liječenje ranica, obratite pažnju da je nanosite samo na tjeme, najbolje bočicom koja ima prskalicu i najbolje tokom sedmice dana pred farbanje.

-Lukovina pripravljena na gore navedene načine NE SMRDI.

-Pored ružmarina, lukovina mi je najdraža za rast i jačanje kose.

Objavio

rapunzelstar1

Ja sam jedna zlatokosa bosanka koja je odlučila opisati svoje djetinjstvo, uspone i padove i sve ono što me život naučio kroz priče. Tu sam da motivišem, nasmijem do suza, a ponekad i rasplačem. Moje priče su istinte jer pored ovoliko istine nemam kad da izmišljam, a i kad izmislim to će biti istina jer sam ja izmislila. Ostalo što vas zanima o meni pročitajte u pričama!

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s