Imaju li internet zvijezde savršene živote kao na slikama?

Još jedan tekst koji je nastao u sklopu IMEP – ovog granta👇

Milica Glišić je rođena 22.08.1990. godine. Ljubav prema njezi kovrdžave kose i pisanju, prenijela se na blog koji je pokrenula prije nekih jedanaest godina. Od tada pa do danas, njena znanja i istraživanja u domenu kose i svega vezanog za njenu negu, su se proširila i upotpunila, kroz njenu volju da napreduje, kao i kroz praktičan rad sa mnogim kovrdžavim devojkama.

Živimo u svetu gde se gleda očima kamere, a ne onako kako zapravo jeste. Lajkovi postaju merilo vrednosti, takmičimo se ko će bolje ispozirati, imati zanimljiviji i bezbrižniji život. Težimo da se uklapamo i pratimo nove trendove, usput zaboravljajući da budemo i ostanemo svoji. Tu nastaje prekid filma jer se gubi veza sa stvarnošću i sa onim ko smo zapravo i koje su naše prave mogućnosti. Ljudi se toliko užive u instagram priče, gde u nekom momentu zaborave kako oni žive, zašto žive, kolike su im plate i kreću da dižu svoje kriterijume, pokušavajući da dostignu to nešto savršeno što im se servira na ekranu.

Ne morati biti profesionalac da biste primetili trend uređivanja slika na društvenim mrežama. Doktori iz estetske hirurgije se decenijama nadmeću ko će napraviti savršenije ,,delo’’ i srediti ožiljke, bore, strije, celulit. Ni slutili nisu da će ih dr Photoshop uz malo truda i par klikova za kratko vreme prevazići.

Da li zvezde društvenih mreža žive idealan život i iza kamera?

U većini slučejeva je odgovor NE. Koliko puta ste videli da na instagram feed-u pršte poljupci, harmonija i divni porodični odnosi za poželeti, tu je savršeni sklad i svaka druga reč je : ,,mi, naš, moja ljubav…’’ da bi se nakon kratkog vremena to ogledalo razbilo i magija raspršila. Bezbroj puta vam se desilo da neke poznate ličnosti i influensere vidite uživo, prođete pored njih, a da ih i ne prepoznate, jer skroz drugačije i lepše izgledaju na ekranima nego u prirodi. Nikada ne znate šta se krije iza te uske instagram razglednice u koju trenutno gledate. Ono što vidite na njoj: skupa haljina, cipele, elegantan ugao za slikanje, je ono što ličnost kojoj se divite želi da vi vidite i poželite za sebe, što vrlo često i postiže. Ono desno ili levo od tog kadra često je gomila neplaćenih računa, index sa nepoloženim ispitima, pristigle rate za plaćanje kredita podignutih za kupovinu ,,besnih’’ auta kojima se obični smrtnici dive.

Svi ti lažni idealni mogu biti pogubni za samopouzdanje, naročito kod osoba u razvoju koje traže svoje idole na koje bi se ugledali. Prateći takav sadržaj nesvesno se upoređujemo sa slikama koje nam se serviraju, a samim tim i životima osoba koje su te slike objavile. Budite svesni da niko nije savršen. Ne postoji telo, lice, kosa…životi koji su dvadeset četiri sata harmonični i usklanjeni. Ne upoređujte se sa instagram zvezdama i influenserima, jer je možda njihov posao da vas pridobiju tom nerealno lepom slikom, zarad svog ličnog interesa. Influenseri, koji od toga zarađuju, prvenstveno na instagramu, koriste svoj uticaj na veliki broj pratilaca, kako bi im plasirali sadržaj i određene poruke, koje u saradnji sa raznim kompanijama i brendovima mogu biti sponzorisane. To što vam je Milka rekla da je Nivea kupka odlična za kožu sa psorijazom, ne znači da je iskrena u svom savetu, te dobro otvorite oči i razmotrite uticaj kojih osoba je zaista dobronameran i kredibilan.

Višegodišnjim radom u domenu nege kose, imala sam priliku da razgovaram i približim se razmišljanju velikom broju devojaka. Kovrdžice mnogo gledaju youtube videe američkih curly girl influensera, pate za definicijom kose kakva se prikazuje u tim snimcima. Žao mi je što vrlo često moram da ih razuverim da mnoge od tih velikih ,,zvezda’’ žive i zarađuju od toga, te im je posao da na svakom snimku i slici moraju biti pod konac. Fotografije i videi se prave neposredno nakon pranja kose, kada je ona najurednija, koristi se full oprema, osvetljenje, ugao, poziranje satima, a savršene kovrdže koje se dobiju iza kamere (to je ono što mi ne vidimo) se u mnogim slučajevim dobijaju veštačkim namotavanjem. Ono što mi vidimo kao krajnji rezultat je predivno oblikovana kosa i preparat koji je navodno doveo do stvaranja te savršenosti (što je zapravo sponzorisani sadržaj i poziv na kupovinu).

Volite i prihvatite sebe, sa svim svojim vrlinama i manama koje svaki živ čovek ima. U normalnim životnim okolnostima, nije realno da je kosa 7 dana u nedelji savršeno definisana, da smo uvek raspoloženi, nasmejani, sređeni…Ne uvlačite se u ,,tuđu kožu’’i ne težite da postignete taj lažni sjaj koji se plasira na društvenim mrežama. Uredu je pogledati, radi zabave, informisanja…ali napravite granicu odakle kreće ta opsesivna pogubljenost i beg od realnosti. Kada to primetite, filtrirajte sadržaj ili jednostavno  isključite se  i uključite u SVOJ ŽIVOT, svoje obaveze, mogućnosti, poboljšanje pravih vrednosti koje će vas činiti pravim, iskrenim i dobrim čovekom.

Objavio

rapunzelstar1

Ja sam jedna zlatokosa bosanka koja je odlučila opisati svoje djetinjstvo, uspone i padove i sve ono što me život naučio kroz priče. Tu sam da motivišem, nasmijem do suza, a ponekad i rasplačem. Moje priče su istinte jer pored ovoliko istine nemam kad da izmišljam, a i kad izmislim to će biti istina jer sam ja izmislila. Ostalo što vas zanima o meni pročitajte u pričama!

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s