Kako izgleda obrok korisnika javne kuhinje?

Piše: Ivona Grgić

Prema podacima Svjetske banke u Bosni i Hercegovini je 18,7% ljudi ispod generalne granice siromaštva. Osobe čija mjesečna primanja ne prelaze 83,6 KM nalaze se u ekstremnom siromaštvu. Ispod generalne linije siromaštva nalaze se svi oni čija mjesečna primanja ne prelaze 238,10 KM. Zbog navedenog broj korisnika javnih kuhinja raste iz godine u godinu.

Kako izgleda obrok korisnika javne kuhinje?

– Primam hranu od ponedjeljka do petka. Po tu hranu idem svaki dan oko jedanaest sati do naše mjesne zajednice jer je kod nas, na sreću, organizovan dovoz hrane. Inače, živim u selu koje je od Tuzle udaljeno trideset kilometara. Uvijek ponesem i kanticu za naredni dan i istu uručim predsjedniku mjesne zajednice koji je zadužen za podjelu hrane. Korisnici javne kuhinje koji su u gorem zdravstvenom stanju od mene dobiju hranu na kućnu adresu. Mi korisnici se uzajamno pomažemo pa se dešava da jedni drugima ponesemo obrok ako nam je usput. Svake je sedmice isti jelovnik i hrana javne kuhinje uopšte nije neukusna. Ponedjeljkom dobijem makarone s mesom i pola hljeba. Obrok uvijek raspodijelim na dva dijela pa imam i za ručak i za večeru.

Obrok ponedjeljkom

Utorkom dobijem grašak sa mesom i pola hljeba, a srijedom varivo s povrćem i mesom i pola hljeba.

Obrok utorkom
Obrok srijedom

Četvrtkom je gusta, kremasta supa od krompira i riže sa pilećim mesom i pola hljeba, a petkom grah sa kobasicom i čitav hljeb.

Obrok četvrtkom
Obrok petkom

– Pošto vikendom ne dobijamo hranu, petkom dobijemo osim osnovnog obroka još nešto uz to, na primjer, lisnato sa hrenovkom, gulaš u konzervi ili komad sirovog mesa, a u vrijeme ramazana nerijetko smo petkom dobijali ramazanske lepine i hurme. Ovo je treća godina kako primam hranu – ističe sagovornik B. Martić – i da nema ovog ja ne znam kako bih. Ovim se putem želim zahvaliti svima onima koji na bilo koji način doprinose radu javnih kuhinja kao i onima koji su zaduženi za distribuciju hrane do nas korisnika.

Objavio

rapunzelstar1

Ja sam jedna zlatokosa bosanka koja je odlučila opisati svoje djetinjstvo, uspone i padove i sve ono što me život naučio kroz priče. Tu sam da motivišem, nasmijem do suza, a ponekad i rasplačem. Moje priče su istinte jer pored ovoliko istine nemam kad da izmišljam, a i kad izmislim to će biti istina jer sam ja izmislila. Ostalo što vas zanima o meni pročitajte u pričama!

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s